Dow Jones prerazil 14 000 bodov. Pozrite sa, čo je za tým!

Po pozitívnych ekonomických dátach dnes akciový index Dow Jones Industrial dokázal nazrieť na druhú stranu 14 000-ovky! Je to prvýkrát za 5 rokov, čo index vzrástol nad hodnotu 14 000 bodov.

Aktuálne (19:20) si akciový index Dow Jones pripisuje zisk +1 percento, čím dosahuje hodnotu 14 000,57 boda.

Akcie podporili dobré makroekonomické dáta. Na americkom trhu realít badať aj naďalej zlepšenie, keď stavebné výdavky v decembri rástli o 0,9 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom len o 0,7 percenta.

Optimizmu pomohla aj lepšia než očakávaná hodnota výrobného indexu ISM, ktorý si aktuálne ustlal na hodnote 53,1 bodov. Ekonómovia počítali s hodnotou 50,7 bodov.

Miera nezamestnanosti v januári vzrástla na 7,9 % z predošlých 7,8 %. Počet zamestnancov mimo poľnohospodárstva v januári vzrástol o 157 000, čo je o 8 tisíc menej ako očakávali bankoví analytici. Napriek tomu bol vývoj zamestnanosti na konci roka 2012 pozitívnejší, než mnohí očakávali. Analytici preto hovoria o pokračujúcom oživení na trhu práce, ktorý je však stále mimo cieľov americkej centrálnej banky.

Pohľady investorov sa okrem makroekonomických dát upriamili aj na firemné bilancie. S hospodárskymi číslami dnes prišla farmaceutická spoločnosť Merck či ropný koncern Exxon Mobil, ktorý svoj zárobok v 4. kvartáli navýšil o krásnych 6 %. Kvartálne výsledky spoločnosti Merck minuli očakávania. Akcie klesajú o tri percentá.

So zisku viac ako dve percentá sa tešia akcie poisťovne Metlife, ktorá avizovala, že plánuje kúpiť najväčší súkromný penzijný fond v Čile.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre