Ako vyhrať boj s infláciou?!

Dnes tu máme dobu, kedy sa investori nezamýšľajú ako získať, ale skôr ako ochrániť svoj kapitál pred rastom cien – infláciou. Bežné termínované vklady ponúkajú úroky do troch percent, avšak inflácia na Slovensku predstavuje až 3,9 %.

Nastáva preto otázka: ako sa schovať pred infláciou a ochrániť svoje finančné prostriedky? Nižšie si ukážeme niekoľko možností, ako by sa dal vyhrať boj s nepríjemnou infláciou:

Nehnuteľnosti: V časoch inflácie, kedy dochádza k zvýšeniu cenovej hladiny, by v dlhodobom horizonte mali rásť aj ceny nehnuteľností. Avšak je tu jeden háčik – môže nastať situácia, kedy bude inflácia tak vysoká, že si spotrebitelia jednoducho nebudú môcť dovoliť kupovať „nazvyš“. Tento stav spôsobí prepad cien realít.

Aj keď sú nehnuteľnosti považované za požierače inflácie, investori by nemali kupovať nehnuteľnosť naslepo len preto, že sa boja vyššej cenovej hladiny. Dôležité je pozerať sa aj na to, o akú nehnuteľnosti ide, pretože nehnuteľnosť v zlom stave či lokalite nie je nikdy dobrou investíciou!

Zlato: Zlato je už tradičným a historicky potvrdeným uchovávateľom hodnoty a skrýšou pred infláciou. Fakt, že žltý kov je obľúbenou investíciou, ktorá ochráni peniaze pred stratou kúpnej sily, potvrdzuje vývoj za posledných 10 rokov. Počas tohto obdobia sa cena žltého kovu zo-štvornásobila!

Hviezdny investor Warren Buffett však tvrdí, že zlato neprináša žiadny úžitok, takže dáva prednosť klasickému produkčnému podnikaniu.

Inflačné certifikáty:  Počuli ste už o inflačných certifikátoch? Pred niekoľkými rokmi bol po nich masívny dopyt, avšak dnes, kedy je v západnej Európe inflácia nižšia, je výnosnosť týchto aktív slabá.

Príkladom certifikátu takéhoto typu je napríklad „tabakový certifikát“, ktorého základom je vývoj cien tabaku (bez tabakových výrobkov). Podotkneme, že inflačné certifikáty nie sú vhodné pre krátko a strednodobých investorov.

Víno, umenie či veterány: Niektorí odborníci radia, že najlepším spôsobom pre porazenie inflácie je investovanie do vína, umeleckých zbierok či starých klasických automobilov. Treba však podotknúť, že ide o nepriehľadné trhy (obtiažne odhadnúť správne ceny). Taktiež sa s takýmito investíciami sa viažu rôzne náklady na poistné, servis či skladovanie. Nehovoriac o výbere kvalitného umenia, kde je priam nutné poradiť sa s profesionálmi.

Čítaj tiež: Investovanie do historických áut ”

Akcie:  A čo akcie? Časy, kedy bola inflácia nad úrovňou 5 % potvrdzujú, že akcie sú dobrou voľbou pre ochranu vlastného  kapitálu. Má to však svoje veľké ALE – pri inflácii sú podniky pod tlakom rastúcich cien, ktoré im brzdia nové objednávky. Ak nie sú zákazky, nie sú ani tržby a zárobky. Nasledujú tak klesajúce zisky a klesajúce akcie!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre