Nokia sa po neúspešnom roku 2011 stala ziskovou firmou!

Za prvé tri kvartáli roka 2012 dosiahla spoločnosť Nokia čistú stratu vo výške 3,2 mld €. To sa ale zmenilo v 4. štvrťroku, kedy Fíni dosiahli čistý zisk na úrovni 202 miliónov €.

Týmto zlepšením situácie Nokia uzavrie rok 2012 so stratou 3 mld. €, pričom v roku 2011 to bolo “len“  1,16 mld. €, čo predstavuje až 168%-né zhoršenie.  Tržby oproti roku 2012 klesli o 20 % na 8,04 mld €. Nokia sa v červených číslach nachádza od začiatku roka 2011 so stratou 4 miliardy €.

V Q4 sa predalo 4,4 milióna kusov Lumií z celkového počtu 15,9 miliónov kusov smartfónov oproti 19,6 miliónov o rok skôr vrátane Lumií (pokles o 18%). Dokopy za Q4 spoločnosť predala 45 miliónov telefónov, čo je o 15 % menej ako v roku 2011.

Základom sú Lumie s Microsoftom

Hlavným akcelerátorom predaja a následného zisku sú telefóny Lumia s operačným systémom od Microsoftu. Windows Phone je aktuálne vo verzii WP8 a snaží sa prinášať inovácie, ktoré stimulujú rozširovanie používateľskej základne. Windows Phone má určite ako systém veľkú budúcnosť, pretože tvorí ekosystém ako aj konkurenčný Apple.

Nokia však upozorňuje na tvrdú konkurenciu a v 1. kvartáli 2013 očakáva zníženie marže o 2%. Fíni sa budú aj naďalej snažiť zefektívniť správu vlastných nákladov a urýchliť konkurencieschopnosť .

Divízia spoločnosti Nokia Siemens Networks vykázala rekordnú ziskovosť vo výške 251 mil € oproti roku 2011 na úrovni 67 mil €. Slušný medziročný nárast zisku o 275% signalizuje dobré výhliadky do budúcnosti.Tržby vzrástli o 5% na 4 mld €.

Nokia Siemens Networks plánuje na jar vydať dlhopisy v objeme 700 mil € a tým získať peniaze na investície a splácanie dlhu. Dopyt po dlhopisoch má byť možno rozhodujúcim faktorom pred možným uvedením firmy na burzu.

FOTO (archív Nokia): Centrála spoločnosti Nokia vo fínskom mete Espoo
Radikálne škrty

Nokia sa snaží vyťažiť čo najviac aj zo svojich patentov. Od spoločnosti Research In Motion za urovnanie patentového sporu prišla Nokia k 50 mil €. To však nepokryje veľké straty, čo sa sa odzrkadľuje na reštrukturalizácii spoločnosti.  Viac ako 24 000 prepustených ľudí, predaj svojej značky Vertu – luxusných telefónov aj predaj svojej centrály za 170 mil € v Helsinkách signalizuje radikálne škrty, ale tak isto vidno zmenu v prístupe a ochotu riešiť problémy.

Za posledné dva týždne si akcie pripísali zisk 23,7 % (viď graf)

Vývoj akcií Nokia za posledné dva týždne (finance.yahoo.com)

 V horizonte jedného roka sú akcie spoločnosti naďalej v strate 19%!

Vývoj akcií Nokia za posledný rok

Spoločnosť Nokia mala najziskovejší rok 2007 a čistý zisk dosiahol výšku 7,21 mld €. Od vtedy akcie stratili až 88 % svojej hodnoty. 

Od ziskového roku 2007 si akcie Nokia odpísali už 88 %

Posledný high-end telefón na legendárnom operačnom systéme Symbian bola Nokia 808 PureView so 41 megapixelovým fotoaparátom.

Na poli low-endov dominuje produktová rada Asha so svojim S40 OS. Prvý krát po dvadsiatich rokoch Nokia nevyplatí dividendy, to je určite veľmi negatívna správa pre investorov. Uvidíme ako sa situácia okolo značky Nokia vyvinie!

Zdieľať
Komentáre