Čo je stavebné sporenie? Zistite všetko o tomto produkte!

Investičné Noviny sa rozhodli založiť seriál o stavebnom sporení, kde si budeme rozoberať tento produkt, jeho výhody, nevýhody, aktuálne novinky či akcie!

Začneme jeho charakteristikou. Môžeme povedať, že stavebné sporenie je produkt, v rámci ktorého si šetríte prostriedky (avšak môžete čerpať aj stavebný úver či medziúver), ktoré vám majú pomôcť pri riešení bytovej otázky, realizácii cieľov v oblasti bývania či jeho skvalitnenia.

Na výber máme 3 inštitúcie

Na Slovensku máme 3 inštitúcie, ktoré disponujú oprávnením na poskytovanie stavebného sporenia: ČSOB Stavebná sporiteľňa, Wüstenrot stavebná sporiteľňa a Prvá stavebná sporiteľňa (v názve musí mať stavebná sporiteľňa).

Čo sa týka poplatkov pri uzatvorení stavebného sporenia, ten je jednorazový a vypočítava sa ako určité percento z cieľovej sumy (objem prostriedkov, ktoré chcete prostredníctvom stavebného sporenia získať na riešenie otázky bývania). Jeho úhrada sa uskutočňuje na začiatku sporenia.

Vkladať peniaze na svoj účet stavebného sporenia môžete mesačne, prípadne raz ročne. Takzvaná fáza sporenia trvá 6 rokov. Aby ste mohli čerpať stavebný úver (výhodná úroková sadzba), potrebujete sporiť minimálne 2 roky a mať nasporenú určitú časť z cieľovej sumy.

Ak však potrebujete peniaze ešte skôr, stavebná sporiteľňa vám môže poskytnúť medziúver, ktorý nie je tak výhodne úročený ako úver stavebný (trhová úroková sadzba, cca 8 %).

Chrumkavá štátna prémia

Mnohých z nás na tomto produkte láka fakt, že okrem úrokov máme k účtu stavebného sporenia pripísanú aj chrumkavú štátnu prémiu. Jej výška je pre rok 2013 stanovená na úrovni 11,5 % z vkladov – maximálne však do výšky 66,39 . Na základe toho vyplýva, že ak chcete v roku 2013 získať maximálnu výšku štátnej prémie, potrebujete na svoj účet stavebného sporenia vložiť minimálne 577,30  (pretože 557,30 € x 11,5 % = 66,39 ).

Takže ak na svoj účet vložíte len 500 eur, dostanete prémiu vo výške 57,5 € (500 € x 11,5 %).

Pri stavebnom sporení treba zdôrazniť, že je prísne účelové, čiže prostriedky (nasporená suma + prípadne stavebný úver a medziúver) môžete využiť  len na výstavbu domu, bytového zariadenia, kúpu domu, bytu alebo stavebného pozemku, zateplenie bytového domu, realizovanie fasády atď..

Na záver prvej časti o stavebnom sporení dodáme, že stavebné sporenie podlieha zákonu o ochrane vkladov, takže investícia je viac než bezpečná!

V nasledujúcej časti vám prinesieme výhody a nevýhody tohto produktu či jeho porovnanie s ostatnými alternatívami na trhu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

..jedine svoje peniaze bez úveru môžem použiť na čokoľvek,aj to až po uplynutí určitej doby,pokiaľ nechcem prísť o prémiu..:-)