Čínska ekonomika sa vysmiala všetkým odhadom. Rástla o 7,8 %!

Čínske hospodárstvo v 4. kvartáli medziročne vzrástlo o 7,9 %, čo je lepší výsledok než odhad ekonómov. Tí pre 4. štvrťrok  predpovedali nárast hrubého domáceho produktu (HDP) Číny na úrovni 7,8 %. Informoval o tom štatistický úrad v Pekingu.

Lepšie než pôvodný odhad sa vyvíjala aj priemyselná produkcia, ktorá v štvrtom kvartáli medziročne vzrástla o 10,3 %. Ekonómovia počítali s číslom 10,2 %.

Za celý rok 2012 čínska ekonomika vzrástla o 7,8 percenta. Priemyselná produkcia si za celý rok 2012 pripísala 10-percentný nárast!

Maloobchodné tržby zaznamenali nárast o 15,2 %, pričom odhad počítal s nárastom len o 15,1 %. Rast druhej najväčšej ekonomiky sveta sa tak vyvíjal omnoho lepšie než 7,5 %-ný cieľ, ktorý stanovila vláda v Pekingu.

Pozitívne na tieto dáta reagovali ázijské akciové trhy, pričom v zelenom sa nachádza aj Európa. Hlavný japonský akciový benchmark vzrástol o 2,86 %, čím uzavrel na hodnote 10 913 bodov. Okrem dát z Číny sú japonské akcie nabudené slabým jenom, ktorý zvýhodňuje pro-exportne zamerané spoločnosti!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

…tak zas sa potvrdilo,že netreba len plakať,horekovať,všetko hádzať na svetovú krízu..pekný článok..