7 tipov, ako zvládnuť stres v obchodnom živote

Ak chcete byť vo svojom obchodnom živote úspešný, jednou z podmienok je poraziť stresujúce situácie. Azda každý z nás pozná ten nepríjemný stav, ktorý vyvoláva podráždenosť, nedostatok pozornosti a motivácie, depresie či žalúdočné problémy.

Konkurenčné prostredie je obrovské a mnohí z nás sa každodenne dostávajú pod nepríjemný tlak. V tomto príspevku vám ponúkame niekoľko spôsobov, ako nad stresom zvíťaziť:

1. Ak ste príliš unaháňaný, prepracovaný a nápady sa už zriedka objavia, dajte práci načas pokoj. Aj keď vám kofeín pomôže zdvihnúť náladu a výkon počas dňa, nemôžete tento napätý a nízkoefektívny cyklus udržať dlho. Naučte sa cvičiť, meditovať.  Choďte si zabehať, prípadne sa odreagujte niečím iným. Váš potôčik myšlienok sa opäť odblokuje a vy prídete na množstvo nových inšpirácií.

2. Plánujte. Predtým, než sa odoberiete k spánku, si naplánujte, čo všetko vás čaká ďalší deň, čo všetko chcete spraviť. Plánujte na deň, týždeň či rok dopredu. Dobrými plánmi a stratégiou nedáte stresovým situáciám šancu.

3. Kombinujte príjemné s užitočným. Kedykoľvek sa so svojím obchodným tímom ocitnete v ťažkých namáhavých časoch, vezmite ho na večeru alebo na drink. Odbúrate tým zbytočný stres a vytvoríte väčší priestor pre spoločné nápady a myšlienky.

4. Nenechávajte veci na poslednú chvíľu!

5. Vyhnite sa stresujúcim ľudom a frustrujúcim mediálnym správam. Možno si ani neuvedomujete, ako sa na vás môže nalepiť stres, negatívne emócie a strach šíriaci sa v okolí. Dovtedy, pokým nedostanete svoj vlastný stres pod kontrolu, sa vyhnite kontaktu s frustrujúcimi faktormi vo vašom okolí.

6. Jedným zo zdrojov stresu sú príliš prehnané očakávania toho, čo ste schopní dosiahnuť, a je jedno, či tieto očakávania pochádzajú od vás, zákazníkov alebo šéfa.

7. Posledná rada, ako zahnať stresovú situáciu do kúta, znie – Predstavujte si! Predtým, než vojdete do stresovej situácie, pripomeňte si momenty, kedy ste urobili niečo naozaj perfektné a úspešné, aj keď to nesúvisí s aktuálnou situáciou. Vášmu mozgu tak dodáte potrebný stimul na to, aby vylúčil serotonín a oxytocín. Ide o dve látky, ktoré vám dodajú nadšenie a motiváciu. A nezabúdajte, dýchajte zhlboka!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre