6 vecí, ktoré dnes potrebujete vedieť

1. Taliansko si prostredníctvom štvrtkovej aukcie dlhopisov požičalo 11,75 mld. eur. Dopyt po dlhopisoch s nulovým kupónom bol 1,69-krát väčší než ponuka.

Pri dlhopisoch so 6-mesačnom splatnosťou bola výnosnosť 0,949 percenta, čo je o niečo viac ako v predošlej aukcii (v novembri bol úrok 0,919 %). Pri aukcii šesťmesačných dlhopisov bol dopyt 1,5 krát väčší než ponuka.

 

2. Podľa národného štatistického úradu sa zisky čínskych priemyselných skupín v novembri navýšili o 22,8 percenta. Ako zhrnul jeden z obchodníkov, ľudia veria, že sa čínska ekonomika v budúcom roku zotaví.

Na pozitívne čínske dáta ihneď zareagovala cena medi, nakoľko sa krajina stará o 40 % svetových zásob. Cena za tonu tohto kovu dnes posilňuje o 1,7 % na 7 945 dolárov.

3. Spoločná európska mena si po dnešných  pozitívnych dátach z eurozóny pripisuje zisky, pričom vzrástla až na 8-mesačné maximum.

Podľa obchodníkov euro ťaží aj z oslabeného japonského jenu. Japonská mena je zaťažená vyjadrením domácej vlády, ktorá avizovala ďalší program nákupu dlhopisov.

 

4. S celkovou sumou 1,1 miliardy dolárov by mali byť odškodnení americkí vlastníci automobilov Toyota, ktorí v dôsledku porúch utrpeli straty pri predaji svojho auta.

Kvôli problémom s podlahovými rohožami a plynovým pedálom bolo v rokoch 2009 a 2010 zvolaných až 8 miliónov áut Toyoty späť do servisu. Automobilka tým utrpela nemalé škody a stratu imidžu. Medzitým sa ale zo všetkého spamätala a opäť kráča nahor!

5. Ceny ropy sa dnes držia v blízkosti dvojmesačného maxima. V poobedných hodinách sa cena ropy Brent nachádza na úrovni 110 dolárov a cena ropy WTI na 91,10 USD/barel.

Podľa obchodníkov je aj napriek silným ziskom v stredajšom obchodovaní na trhu s ropou badať nervóznu náladu.

 

6. Situácia na americkom trhu práce sa tento týždeň zlepšila, keďže sa počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti oproti minulému týždňu znížil o 12 000 na 350 tisíc.

Ide o lepší výsledok než sa pôvodne predpokladalo, nakoľko ekonómovia počítali s poklesom len na 375 tisíc.

 

Chceš dostávať súhrn dôležitých udalostí dňa na e-mail? PRIHLÁS SA:

 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre