Írske počasie je rajom pre dátové centrá

Nadnárodné počítačové spoločnosti zisťujú, že chladná írska klíma prispieva k zníženiu nákladov na chladenie obrích dátových centier.

Množstvu ľudí sa neprívetivé írske počasie nepáči. Nadšení nie sú ani viacerí domáci obyvatelia, no internetový gigant Google odkazuje, že Íri by mali byť vďační za svoje vlhké a studené počasie.

Google a ďalšie nadnárodné spoločnosti uvádzajú, že práve írske počasie je jedným z hlavných dôvodov, prečo globálne počítačové a online korporácie zriaďujú v krajine svoje dátové centrá.

Čítaj viac v rubrike: Technológie

Spoločnosť zo Silicon Valley založila svoje stredisko na spracovanie dát za 75 miliónov dolárov v Dubline, neďaleko svojej európskej centrály, pričom trvá na tom, že chladné prostredie je energeticky úspornejšie a teda aj ekologickejšie pre chladenie jej serverov.

Od príchodu Google na juho-východ Dublinu sa toto miesto veľmi rýchlo premenilo na technologické centrum podobné Berlínskemu Silicon Allee, alebo Londýnskemu Silicon Roundabout.

Množstvo svetoznámych mien

Aj ďalšie spoločnosti ako Facebook, LinkedIn, Twitter, Zynga, HP, Amazon a Dropbox majú v Dubline založené svoje strediská. Dalo by sa povedať, že väčšina poskytovateľov svetových dátových centier má v meste svoju základňu.

Írsku sa podarilo prilákať tieto svetoznáme podniky napriek hlbokej finančnej a hospodárskej kríze vďaka účinnému lobingu, vzdelanej anglicky hovoriacej pracovnej sile a predovšetkým nízkej 12,5 %-nej dani z príjmov. Keď sa k tomu pridáva ešte vhodné počasie, výsledky sa pomaly dostavujú.

„Nestáva sa často, ž írske počasie je príčinou chvály, ale práve mierne podnebie bolo veľmi významné pri výbere Írska, ako miesta pre toto dátové centrum,“ uviedol Dan Costello, operačný dôstojník dátového centra spoločnosti Google.

Skupine sa tak podarilo znížiť množstvo energie celosvetovo potrebnej na chladenie dátových centier na iba 12 % celkovej spotrebovanej energie.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

kiezby sme ich na Slovensku veeli prilakat nejakou dobrou danou ci pracovnym prostredim…nemyslim klimu :-)