Dražejú kovy aj ropa. Teší ich blížiaca sa dohoda v USA!

Zlato, striebro, meď či ropa. Komodity dnes dražejú po optimizme, že sa americkí zákonodarcovia dohodnú na rozpočtovom kompromise.

Ak by demokrati a republikáni pri otázke rozpočtu včas nenašli spoločnú reč, do platnosti by vstúpili robustné škrty a zvyšovanie daní, čo by svetovú ekonomiku vrhlo do recesie!

Jeden z ľudí oboznámených zo situáciou priniesol informáciu, že americký prezident Barack Obama včera predložil ponuku, ktorá by zvýšila milionársku daň o 1,2 bilióna dolárov a zároveň by zrezala 1,22 bilióna USD vo výdavkoch.

Zlato prelomilo 1 700 dolárov

Cena za trójsku uncu zlata vzrástla o 0,2 percenta čím prelomila hranicu 1 700 dolárov. Zlato sa od začiatku roka zhodnotilo o 8,8 percenta, za čo môžu menové stimuly svetových centrálnych bánk.  Cena za uncu striebra dnes rastie o 0,6 percenta na 32,50 dolárov.

Jeden z nových prieskumov agentúry Bloomberg ukazuje, že by si zlato v budúcom roku mohlo pripísať až 25 %-ný zisk. Analytici z banky Barclays uvádzajú, že silný dolár môže brániť rastúcej cene zlata v budúcom roku. Britská banka pre budúci rok počíta s priemernou cenou zlata na úrovni 1815 dolárov/uncu, čo je o 2,5 percenta menej, ako ich predošlá prognóza.

Prvýkrát za 4 dni sa smerom nahor vybrala aj cena medi, ktorá je taktiež poháňaná pozitívnymi správami spoza Atlantiku. V utorok sa zelená aj cena ropy – barel ropy WTI zdražel o 70 centov na 88 dolárov. Ropa Brent s dodaním vo februári sa zhodnotila o 82 centov na 108 dolárov za barel.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre