Kam investovať v roku 2013? Pohľad veľkých rýb!

O pár dní tu máme začiatok roka 2013, pričom mnohí investori (ako to už na začiatku roka býva zvykom) zvažujú, akými aktívami nabalia svoje portfólia. Každý preferuje niečo iné a každý má pre to vlastné zdôvodnenie.

V nasledujúcom príspevku sa dozviete, aké aktíva pre rok 2013 preferujú finančníci, ktorí spravujú veľké množstvo peňazí. Navyše, Investičné Noviny ku každému pohľadu pridali vlastné zhodnotenie!

[accordions title=”” active=1 event=”click” disabled=false autoheight=false]

[accordion title=”David Herr, portfólio manažér v Harris Associates LP “]

Čo sa týka investícií budúceho roka, Herr vidí príležitosť v Japonskutechnológiách. Ako sám tvrdí, japonský akciový trh je globálne významný trh, ktorý je v súčasnosti podhodnotený. To je jedna z geografických možností.

Čo sa týka odvetví, preferuje technologický sektor. Opäť si myslí, že technologické akcie v poslednom období výrazne zaostali. Ako hovorí, kým v roku 1999 boli ľudia priam šťastní, keď mohli za akciu zaplatiť 30, 40 či 50 násobok zisku na akciu, dnes sa mnoho z akcií obchoduje pri 8, 9, 10, 11, 12 násobku zisku na akciu.

Čo my na to? Pomer Price to Earnings (P/E), ktorý David Herr dáva do pozornosti, je na úrovni 8 – 12 naozaj lákavý, no nemusí to znamenať hneď všetko. Z fundamentálneho pohľadu môžu bilancie spoločností obsahovať vysoký objem cudzích zdrojov či nízky stav hotovosti, ktorý v súčasnej cene nemusí byť zahrnutý, no môže sa nepriaznivo odraziť v budúcnosti. Navyše, v odvetví a blízkom prostredí spoločnosti sa môžu diať zásadné zmeny, pokroky, nová konkurencia atď., ktoré je taktiež potrebné brať do úvahy. Nehovoriac o makroekonomickom pozadí!

[/accordion]

[accordion title=”Quincy Krosby –trhový stratég v Prudential Financial Inc. “]

Krosby tvrdí, že svoje miesto v portfóliu investora by vždy malo mať poľnohospodárstvo.

Ak si zoberieme všetky tie stimuly, ktoré boli napumpované do globálnej ekonomiky, čoskoro uvidíme rast dopytu po kovoch či energiách, obzvlášť v prípade robustného dopytu na čínskom trhu.

Čo my na to? Kvantitatívne uvoľňovanie č. 3 od FEDu, dlhopisové nákupy japonskej či britskej centrálne banky, rekordne nízke sadzby a miliardové balíčky vlád. Stimulov sme za posledné obdobie mohli vidieť až až.

Otázne bude, či centrálne inštitúcie pristúpia k sťahovaniu likvidity, čo komoditám okresá priestor pre rast. Na druhej strane môžeme vidieť ďalšie finančné injekcie, napr. podľa mnohých ekonómov má ECB naďalej priestor pre znižovanie sadzieb a BoJ môže čoskoro rozšíriť svoj program nákupu dlhopisov.

[/accordion]

[accordion title=”Dinakar Singh – spoluzakladateľ a riaditeľ CEOTPG-Axon Capital Management LP “]

Sledujte rady Eddie Murphyho. Eddie Murphy si robí srandu z ľudí v hororových filmoch.

Singh poukazuje na to, že keď z toalety začne vytekať krv a začnú sa ozývať  strašidelné hlasy, správnou vecou nie je zobrať dezinfekčný prostriedok a čistiť WC alebo skúmať tieto strašidelné zvuky.

Najlepším riešením je vypadnúť z domu! Áno, niekedy je to najlepšie rozhodnutie, aké môže investor spraviť. Strašidelný dom môže byť lacný, no nemusí to znamenať, že má dobrú hodnotu!

Čo my na to? Singh vtipne vystihol aktuálny vývoj. Mnohé aktíva sa nám dnes môžu zdať cenovo lákavé, no v skutočnosti to môžu byť len bezvýznamné papiere. Ako tvrdí, lepšie je nechať to tak, predať, vystúpiť, zachrániť sa.

Zoberme si situáciu počas trpkej finančnej krízy v roku 2008. Akcie amerických bánk klesli z 50 na 15 dolárov, a všetci kričali KÚPIŤ. Tie isté akcie mali o pár dní hodnotu 6 dolárov a nakoniec banka skrachovala!

[/accordion]

[accordion title=”Andreas Utermann, investičný riaditeľ v Allianz Global Investors “]

Nakúpte dlhopisy eurozóny, avšak opatrne. Ako tvrdí Utermann, od leta sme mohli vidieť dôležité kroky smerom k trvalým riešeniach dlhovej krízy. Zároveň si však tento muž kladie rečnícku otázku – Bol dosiahnutý pokrok?

Zavedenie bankovej únie a priame peňažné transakcie sú veľmi podobné systému veriteľa poslednej inštancie. Mnoho politických neistôt tu naďalej zostáva. ECB ešte musí preukázať v praxi, ako bude využívať svoj OMT program (operácie na voľnom trhu). Predsa len badať viditeľné zníženie rizík.

Čo my na to? Zaiste, v menovej únii dnes môžeme vidieť viacero pokrokov, čo najvyšším európskym predstaviteľom umožňuje chopiť sa kormidla dlhovej krízy a získať nad ňou väčšiu kontrolu, než ako tomu bolo v minulosti. Nemožno však zabúdať na viaceré riziká, ako sú napr. voľby a politická neistota v Taliansku či v Slovinsku. Mnohí tvrdia, že skrytým problémom je aj Francúzsko.

[/accordion]

[accordion title=”Howard Ward – investičný riaditeľ v Gamco Investors Inc.”]

Howard tvrdí. Buďte dlžníkom. Podľa neho je múdre využiť nízke úrokové sadzby a investovať do depresívnej triedy aktív ako sú napríklad nehnuteľnosti.

Čo my na to? Zadlžovať sa kvôli investícií, to nám moc nereže, nakoľko viacero základných zásad investovania tvrdí – neinvestujte na dlh. Na druhej strane sú dnes finančné trhy naozaj nastavené v prospech dlžníka, či už z pohľadu úrokových sadzieb alebo výšky inflácie. Ak toto prostredie využijeme na získanie lacného kapitálu, ktorý nám v nehnuteľnostiach prinesie vyšší výnos (môže ale nemusí), výsledkom môžu byť solídne výnosy.

[/accordion]

[accordion title=”Chris Leavy – šéf BlackRock Inc. “]

Akcie v USA aj naďalej generujú množstvo free cash-flow a tým prinášajú akcionárom zárobky – približne 2 percentá v dividendovom výnose a 3 percentá vo výnose zo spätného odkupu akcií (tzv. buyback yield).

Ako tvrdí Leavy, nárast ziskov bude doprevádzaný rastom tržieb v nasledujúcich rokoch. Dokonca aj v prostredí, kedy bude globálne hospodárstvo rásť pomalšie, Leavy očakáva nárast tržieb o 4 – 5 percent.

Čo my na to? V súčasných dlhových problémoch v Európe a ochladenia v Ázii môžeme badať naozaj výrazné zhodnotenie amerických akcií. Navyše, kapitálové trhy sú neustále doprevádzané injekciami americkej centrálnej banky, ktorá chce v stimuloch pokračovať až kým miera nezamestnanosti nedosiahne 6,5 %. V zhliadnutí na to, že americké korporácie sú známe držbou nemalej hotovosti, môžu byť investície do amerických akcií lákavou možnosťou.

[/accordion]

[/accordions]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

zaujimave tie vase redakcne pohlady. vela napisete a prakticky sa k nicomu nevyjadrite

mne sa pozdavaju..nemozu ti povedat investuj presne do toho, alebo do toho..to musis uvazit sam