Čína si pýta stále viac železnej rudy. Austrálske vývozy rastú

Austrálske dodávky železnej rudy dosiahli v októbri rekordnú úroveň, pod čo sa podpísal robustný dopyt z Číny. Podľa vládnych údajov zozbieraných agentúrou Bloomberg sa vývozy navýšili o 7,6 % na 44,2 milióna ton.

Dodávky do Číny vzrástli o 11 percent na 34 mil. ton. Aktuálne dáta signalizujú, že Čína, najväčší spotrebiteľ železnej rudy na svete sa čoraz viac vzďaľuje od hospodárskeho ochladenia.

Čínsky priemysel sa opäť rozrastá

Odborníci odhadujú, že v poslednom kvartáli by čínska ekonomika mohla vzrásť o 7,7 percenta. Ako sme dnes informovali, čínska priemyselná výroba v novembri medziročne vzrástla o 10,1 %, čo je najviac za posledných 8 mesiacov.

V novembri dosiahol dovoz železnej rudy do Číny najvyššiu úroveň za posledné dva roky. Ako vyplýva z informácií v pondelok zverejnenej colnej správy, oproti októbru sa čínske importy tohto kovu navýšili o 17 %.

Akcie spoločnosti Fortescue Metals Group Ltd. (FMG), tretieho najväčšieho producenta železnej rudy v Austrálii, si k 14:10 (čas v Sydney) pripísali zisk +7 %.

O viac ako dve percentá sa zhodnocujú aj akcie ťažobnej spoločnosti Rio Tinto.

Benchmark The Steel Index Ltd, zohľadňujúci vývoj na trhu ocele, v októbri vzrástol o 14 %. V septembri si pripísal zisk 17 %.

Graf: Vývoj ceny železnej rudy v Číne (v USD za metrickú tonu)

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre