Neuveriteľné: Na Slovensku zarába každý 800 eur

Aktuálne sa priemerná mzda na Slovensku pohybuje na úrovni 800 eur. Vždy, keď počujem štatistiku tohto typu, pýtam sa, či sa nachádzam v správnej krajine?! Dôvod je jednoduchý. Kdekoľvek sa v mojom okolí porozhliadam, vidím len nizučké platy, cca polovicu z avizovaného priemeru.

Už som si zvykol, že v konverzácií s ľuďmi, ktorí sa na priemer pozerajú z ďalekého dna, sa neraz pri téme priemernej mzdy rozhorčia (a verte, nie je ich málo).

Áno, mnohí rečníci k tomuto počudovateľnému číslu zabúdajú priložiť sprievodný komentár, ktorý by mnoho otázok ozrejmil. Kým úzke percento obyvateľstva je nad priemerom, drvivá väčšina sa naň díva zo spodu. Možno ste už počuli o mediáne, ukazovateli, ktorý nám premenné zoradené podľa veľkosti delí na dve polovice. Medián je oveľa výstižnejší ako jeho kolega priemer, o ktorom počúvame neustále.

Ja a moje tričko

Ak máme štyroch bežných Slovákov, ktorí zarábajú po 350 eur a jedného s príjmom 2 600 €, vznikne nám krásny obraz o tom, že každý zarábame 800 eur (pekné Slovensko). Mediánom je ale hodnota 350 eur. Ktorý pohľad o sa vám zdá reálnejší?!

Zrejme ak by som si navliekol tričko s nápisom Každý Slovák v priemere zarába 800 eur a prešiel sa v ňom od stredu na východ Slovenska, ľudia by na mňa pozerali s údivom a nesúhlasne krútili hlavami.

Priemer je len priemer, a priemerom zostane. Skôr ako priemerná mzda mi chýbajú indikátory so širším zárezom do ekonomiky, ktoré poukážu na skutočné nerovnosti. Pretože či chceme alebo nechceme, tých je na Slovensku až až. Kto však chce mať v slovenských mzdách jasný prehľad, odporúčam takzvané kvantily, ktoré nám rad miezd rozdelia na rôzne rovnaké časti.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre