Brazílskej úrode sa darí. Káva by mala lacnieť

Brazílski farmári by v budúcom roku mali zožať 50,8 milióna vriec kávy (1 vrece=60 kg), pričom v roku 2012 by mal output tejto komodity predstavovať rekordných 55,9 milióna vriec.

Ako naznačuje priemer 14 predikcií, cena kávy by mohla do 30. júna 2013 poklesnúť o 14 % na 1,311 dolára za libru (ako vidieť z grafu nižšie, v súčasnosti sa cena nachádza na úrovni 1,5 dolára za libru).

Od mája minulého roka sa futures kontrakty zrútili až o 50 percent po tom, čo káva dosiahla najvyššie ceny za posledných 14 rokov.

Je to jedna z významných plodín Brazílie, ktorá v súčasnosti zaznamenáva dobré počasie”, komentoval situáciu Claudio Oliveira,  manažér tradingu v newyorskej spoločnosti Castlestone Management LLC, ktorá spravuje aktíva v hodnote 500 miliónov.

Graf: Vývoj ceny kávy za posledný rok

Brazília zaznamenala rekordnú úrodu v dvoch  z posledných troch sezón a za poslednú dekádu takmer zdvojnásobila svoju produkciu. Podľa údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva tvorí brazílska produkcia 38 % z celosvetovej ponuky kávy.

Aj keď sa pri káve počíta skôr s poklesom ceny, mnohí upozorňujú na stimuly svetových centrálnych bánk, ktoré môžu posilniť globálny rast a rozvíriť dopyt po komoditách.

Na niektorých trhoch už vidieť masívny nárast spotreby. V Brazílii sa spotreba kávy za posledné tri roky navýšila o 12 %. Celosvetovo by mal tohtoročný nárast dopytu po káve Robusta predstavovať 46 %. V roku 2010 to bol rast o 40 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre