Úverov na nehnuteľnosti sme v 3. štvrťroku čerpali menej

V treťom štvrťroku oproti predošlému kvartálu a taktiež na medziročnej báze sme mohli badať mierne znížený záujem o úvery na nehnuteľnosti. Nižší dopyt bol pravdepodobne odrazom pretrvávajúcej neistoty ďalšieho vývoja a nezlepšujúcej sa situácie na trhu práce.

V hodnotenom období sa začali prehlbovať negatívne očakávania na trhu práce. Pokles reálnych príjmov pôsobil tlmiaco na výraznejšiu úverovú expanziu. V priebehu 3. štvrťroka 2012 poskytli banky domácnostiam úvery na nehnuteľnosti v celkovom objeme 892 mil. €, čo v medziročnom porovnaní predstavovalo pokles o 53 mil. €.

Podiel úverov na nehnuteľnosti na celkovo poskytnutých úveroch (pri abstrahovaní od prečerpaní bežných účtov a kreditných kariet) sa v 3. štvrťroku znížil o 4 percentuálne body na 67 %, čím sa dostal na úroveň z prelomu rokov. Číslo jasné hovorí o tom, že úvery na nehnuteľnosti majú na celkovo poskytnutých úverov dominantný podiel!

Odradili aj vyššie úrokové sadzby

V rámci štruktúry poskytovaných úverov na nehnuteľnosti nedošlo v 3. štvrťroku k výraznejším zmenám. Miernu stratu podielu zaznamenali úvery stavebných sporiteľní, nakoľko sa zvýšili úrokové sadzby po skončení akciových začiatočných fixácií sadzby z medziúverov.

Aj keď sa v 3. štvrťroku 2012 poskytlo menej úverov ako v predchádzajúcom štvrťroku, stav úverov sa zvýšil medzikvartálne viac v 3. kvartáli (415 mil. € v porovnaní s 339 mil. € v predchádzajúcom štvrťroku). Pravdepodobne to bolo spôsobené nižším objemom úverov s prehodnocovaním úrokovej sadzby, ktorý vchádza do štatistiky novoposkytnutých úverov, ale nezvyšuje celkový stav úverov.

Stav zlyhaných úverov vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 20 mil. € na 400 mil. €. V rámci štruktúry úverov na nehnuteľnosti sa najviac zvýšil stav iných úverov na nehnuteľnosti (o 16 mil. €) a hypotekárnych úverov (o 2,7 mil. €). Zvyšok nárastu tvorili zlyhané úvery stavebných sporiteľní.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre