Slovenská investičná paleta

V štádiu pred investičným rozhodnutím je nevyhnutné dôsledne poznať podstatu investície a jej špecifiká.

Veľa „príležitostných“ investorov na Slovensku sa rozhoduje len na základe pomenovania fondu alebo zaužívanej mienky, že akcie sú rizikové a dlhopisy konzervatívne. Konzervatívne portfóliá sú však tvorené investíciami do akcií aj do výšky jednej tretiny hodnoty portfólia!

Takisto peňažné fondy obsahujú derivátové nástroje. Skutočnosť, že slovenská burza je takmer mŕtva a iskierkou života je len obchodovanie s emisiami, núti investorov pozerať sa iným smerom.

Čo tak pohrať sa s jednotlivými kategóriami fondov? Slovenská asociácia správcovských spoločností združuje slovenských správcov podielových fondov a okrem iného sa zameriava na kolektívne investovanie.

6 kategórií fondov

Na základe údajov zverejnených na domovskej stránke asociácie je možné určiť šesť kategórií fondov. Dlhopisový fond investuje na trhu cenných papierov a investor dopredu pozná stanovený úrok. Do akcií je možné investovať najviac desatinu objemu.

Naopak akciový fond investuje na akciovom trhu minimálne 67 % svojich aktív, pričom sa orientuje aj na akciové indexy. Peňažný fond investuje do cenných papierov, ktoré sú vydané štátom, národnou bankou či inou bankovou inštitúciou. Pri peňažnom trhu investor tiež pozná stanovený úrok. Pre zmiešaný fond nie je určený žiadny podiel akcií a dlhopisov ani konkrétny investičný trh.

Hedging

Fond fondov investuje svoje aktíva do iných fondov minimálne vo výške 67 %. Fond, ktorý nespadá ani do jednej kategórie a je v súlade s legislatívou sa nazýva iný fond. K týmto základným informáciám dopĺňam ešte pripomenutie využívania hedgingu pri fondoch s medzinárodným rozptylom aktív.

Hedging je nástoj, ktorým sa (v našom prípade) správca fondu chráni pred kurzovým rizikom. Zabráni nepriaznivému vývoju menových párov, komodít, akcií atď.

Uzatvárajú sa takzvané forwardové kontrakty s forwardovými kurzami. So slovenskou investičnou paletou sa dá namaľovať krásny a drahý obraz! Investovanie je pre všetkých, stačí si len spraviť čas na získavanie správnych a relevantných informácií. Preto sú tu Investičné noviny.

Za pozornosť stojí prehľad trhu podielových fondov na Slovensku, v Európe a vo svete:

Mesačný prehľad čistých predajov a aktív pod správou správ. spoločností za október

Štvrťročné štatistiky – Európa

Štvrťročné štatistiky – Svet

 

Zdieľať
Komentáre