Je to opäť Grécko, ktoré zatiahlo ručnú!

Akcioví investori sa počas pondelkového obchodovania nevpúšťali do veľkého rizika, za čo mohla opatrnosť pred rokovaním euroskupiny o novej gréckej pomoci. Kurzy európskych akcií tak opäť pribrzdilo Grécko.

Po dvoch neúspešných kolách rokovaní je dnešné mimoriadne zasadnutie v Bruseli už tretím v poradí. “Všetci ministri financií sú pripravení dospieť k riešeniu, a ja verím, že dnes sa to aj podarí”, povedal na začiatku stretnutia nemecký minister financií, Wolfgang Schäuble.

Ministri krajín eurozóny sa snažia dospieť k verdiktu ohľadom ďalšieho finančného programu pre Atény. Hovorí sa o núdzových úveroch, znižovaní úrokových sadzieb či štipľavom krátení gréckeho dlhu.

Akciový benchmark Eurostoxx 50 stratil 0,57 percenta. Nemecký akciový index DAX 30 si odpísal 0,23 percenta. Tento barometer má po minulotýždňovom 5 percentnom zhodnotení zrejme dôvod na oddych.

Najväčším smoliarom na nemeckej burze boli akcie oceliarskej skupiny Thyssen Krupp, ktoré stratili takmer šesť percent. Ako sme vás dnes informovali, objavili sa správy, že spoločnosť bude musieť kvôli problémom pristúpiť k rezaniu nákladov. Špekuluje sa tak o uzatvorení oceliarní v USA a v Brazílii.

Nie je to len Grécko, ktoré sa stará o neistotu na trhoch. Investori taktiež nezabúdajú na fiškálny útes, ktorý sa deň čo deň stáva reálnejšou hrozbou.

Euro sa aj napriek starostiam o Grécko drží na úrovni referenčného kurzu – 1,2964 dolárov – stanoveného Európskou centrálnou bankou.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre