Kakao je najdrahšie za 7 týždňov. Pšenica lacnie!

Dnes (k 13:45) sa pšenica obchoduje na úrovni 846 dolárov za bušel, čo je strata – 0,24 %. Pod oslabenie ceny sa zrejme podpísala skutočnosť, že export pšenice Európskej únie (EÚ) tento týždeň vzrástol na 380 tisíc ton.

Od začiatku zberu úrody vzrástol export na 6,8 mil. ton pšenice, kým v minulom roku to bolo 6,1 ton. „Za rastom exportu pšenice z EÚ stojí znížená dostupnosť tejto komodity z oblasti čierneho mora, ktorá je pre EÚ najväčším konkurentom“, píšu vo svojom komentári analytici banky Commerzbank.

Smerom nahor sa vyvíja cena kakaa, ktoré sa za minulý týždeň zhodnotilo približne  o tri percentá. Za zdražením tejto komodity stojí nepokojná politická situácia v Pobreží Slonoviny, kde prezident Alassane Ouattara prekvapujúco rozpustil vládu.

Mnohí investori si smutne zaspomínali na občiansku vojnu po prezidentských voľbách v roku 2010, ktorá v krajine ochromila vývoz kakaa. Pripomenieme, že región západných afrických krajín zabezpečuje až 40 % svetovej produkcie kakaa, za čo mu patrí titul najväčšieho producenta kakaa na svete.

Dnes si kakao pripisuje zisk +0,82 percent na 1589 libier, čo je 7-týždenné maximum.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre