Dlhovú krízu sme zverili socialistom. Je to na nich!

Slováci si zvolili istoty

Krajinou, kde sa tento rok konali parlamentné voľby, bolo aj Slovensko. Podobne ako tomu bolo aj niektorých ďalších prípadoch aj tu išlo o voľby predčasné. Ako vieme, dovtedajšia vláda sa rozpadla kvôli jasnému nesúhlasu koaličnej strany SaS (Sloboda a solidarita) so schválením eurovalu.

Následné marcové voľby vyhrala s ráznou väčšinou strana SMER – sociálna demokracia, ktorá získala v 150 člennom parlamente 83 kresiel a mohla tak sama zostaviť vládu. Stredo-pravé strany zostali v opozícii.

Vláda Róberta Fica sa zaviazala pokračovať v konsolidovaní verejných financií a znižovaní deficitu, ktorý podľa rozhodnutia Európskej únie musíme znížiť v roku 2013 pod 3 percentá. Prvé opatrenia, ktorými sa o to snaží boli spustené už počas tohto roka a viaceré ďalšie majú začať platiť od nového raka.

Väčšina opatrení je na príjmovej strane rozpočtu a menšia časť na strane výdavkov. Vláda odmieta ísť cez ďalšie zvyšovanie DPH, čo by podľa nej zaťažilo predovšetkým nízko príjmové rodiny.

Naopak zvyšovať príjmy majú vyššie dane pre bohatých,  pri ktorých sa bude zvyšovať sadzba dane z príjmu, ďalej predovšetkým zvýšené dane z príjmu právnických osôb, ktoré vzrastú až na 23 %, alebo tiež cez zníženie pomeru odvodov do súkromných dôchodkových správcovských spoločností v prospech sociálnej poisťovne.

Vyšší pomer opatrení na príjmovej strane odôvodňuje vláda nedostatkom času na štrukturálne reformy, vzhľadom na termíny do kedy sa musia úspory prejaviť. K širšiemu šetreniu na výdavkovej strane tak má prísť postupne v ďalších rokoch vlády.

Pri pohľade na výsledky volieb v spomínaných piatich krajinách môžeme vyvodiť záver, že voliči sa v týchto prípadoch rozhodli na jednej starne pre skôr ľavicové, prípadne konzervatívne alternatívy strán, avšak z pohľadu orientácie na EÚ dali jasne najavo, že sú za proeurópsky orientované strany, ktoré chcú pokračovať v úsporných, aj keď tvrdých opatreniach na stabilizovanie verejných financií.

Zvoľte si stranu: 

1 • 2 • 3

1
2
3
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre