Oblečenie z kávy: Biznis, ktorý padol z neba

Odpad z tisícok espresso strojov nemusí vždy skončiť v koši! Taiwanská spoločnosť Singtex si tento odpad veľmi rada prevezme, nakoľko ide pre ňu o surovinu pre ďalšiu výrobu.

Výsledkom zberu je nahromadenie 500 kg kávovej usadeniny denne, ktorá nakoniec skončí v oblečení! Presne tak, čítate dobre.

Spoločnosť Singtex tento “kávový odpad” rozdrtí na mikročastice, ktoré mieša do polyesterových vlákien. Výsledná komodita má jednu veľkú nepostrádateľnú výhodu – kávové častice absorbujú pachy!

Singtex textílie dnes nie sú žiadnym outsiderom na trhu – spoločnosť má zmluvy s odevnými gigantmi ako North Face, Hugo Boss či Timberland.

Treba však podotknúť, že nie vždy sa taiwanskej spoločnosti darilo.  Firma kedysi stála na pokraji bankrotu, pričom z problémov ju vytiahol práve tento inovatívny nápad s kávovou usadeninou.

Šéf Singtexu, Jason Chen (vľavo)

Myšlienka, ktorá padla z neba

Ako tvrdí šéf Singtexu, Jason Chen (na snímke vyššie), nápad s kávovou textíliou vznikol plnou náhodou. Raz, keď so svojou ženou sedel v kaviarni, si staršia žena od barmana vyžiadala kávovú usadeninu. Chen svojej žene vysvetlil, že tento odpad mnohí používajú na zbavenie sa nepríjemných pachov v chladničke.

Jeho žena na to reagovala týmito slovami: Mali by ste aj vy použiť kávu vo svojich tkaninách na odstránenie telesných pachov. „Bol to jednoducho skvelý nápad, ktorý spadol z neba“, spomína si Chen. „Požiadal som odborníkov, aby okamžite vytvorili patent”!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre