Japonsko svoj fiškálny útes úspešne odvrátilo

Japonskí zákonodarcovia schválili zákon, ktorý zabezpečí, že krajine na konci tohto mesiaca nedôjdu peniaze. Ten umožní, aby si vláda predajom dlhopisov požičala ďalšie peniaze a tak pokryla svoje vysoké náklady.

Chorľavé hospodárstvo

Schválenie prichádza uprostred obáv, že by japonská ekonomika mohla upadnúť do recesie. Opozícia už predtým požadovala, aby vláda vyhlásila predčasné voľby. Premiér Yoshihiko Noda v piatok minulého týždňa nakoniec parlament rozpustil a zároveň vydláždil cestu pre predčasné voľby, ktoré sa uskutočnia už budúci mesiac.

Japonská vláda tiež varovala, že ekonomika vykazuje „známky slabosti“ , čím existujú obavy o zdravie tretej najväčšej ekonomiky sveta. Klesá priemyselná produkcia a aj naďalej zostáva slabý export. Okrem toho je tiež utlmená súkromná spotreba a investície podnikov.

Japonská ekonomika sa za obdobie júl –  september oproti predchádzajúcemu kvartálu znížila o 0,9 % , pričom sa vynárajú obavy, že klesať môže aj v aktuálnom 4. štvrťroku.

Nepríjemná deflácia

Jednou z veľkých nástrah zostáva pokračujúca deflácia, ktorá v krajine znižuje spotrebiteľské ceny. To motivuje spotrebiteľov odkladať svoje nákupy na neskôr v nádeji na nižšiu cenu a tým brzdí úsilie o posilnenie domácej spotreby.

Spotrebiteľské ceny v septembri klesli o 0,1 %, čo je už piaty mesiac poklesu po sebe. Vláda uviedla, že Bank of Japan bude pokraSčovať v uvoľňovaní menovej politiky a tým pomáhať v boji s defláciou.

Medzitým Šinzó Abe, vodca opozičnej Liberálno-demokratickej strany vyhlásil, že centrálna banka by mala nastaviť svoj inflačný cieľ na úrovni 3%, namiesto súčasného 1 %, s cieľom pomôcť oživiť hospodársky rast. Okrem toho vyzval k neobmedzenému tlačeniu jenov v boji proti deflácii.

Jeho vyhlásenia mali značný vplyv aj na finančné trhy. Jen klesol oproti americkému doláru na najnižšiu úroveň za posledných 6 a pol mesiacov a to na úroveň v blízkosti 80,97 jenov.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre