Fiškálny útes: Obama vidí dohodu optimisticky

Americký prezident a predstavitelia Kongresu vyjadrili optimizmus nad riešením problému spojeného s fiškálnym útesom v USA, zvyšovaním daní a výdavkovými škrtmi.

Obama sa v Bielom dome stretol s vodcom republikánov, ktorý je vraj z časti naklonený vyšším daniam v nejakej forme. Naopak, hlava demokratov, Nancy Pelosi sa vyjadrila, že riešenia sú v nedohľadne.

Po schôdzke sa republikánsky predseda Snemovne reprezentantov John Boehner vyjadril, že jeho strana (ktorá Senát ovláda)je ochotná zvážiť zvýšenie príjmov, pokiaľ bude toto opatrenie sprevádzané aj výdavkovými škrtmi.

Obama sa stretol s Boehnerom, menšinovou líderkou demokratov v Snemovni Nancy Pelosiovou, vodcom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Harrym Reidom, menšinovým vodcom republikánov v Senáte Mitchom McConnellom, ako aj viceprezidentom Joeom Bidenom a ministrom financií Timothym Geithnerom.

Foto: Nancy Pelosi – Vodkyňa demokratov

Obama vyzval, aby občania s vysokými príjmami zaplatili na daniach viac a tým sa podieľali na znižovaní deficitu. Americký prezident dúfa, že celý tento proces dospeje až k dohode, ktorá vyváženým spôsobom zníži deficit, no zároveň nezníži životnú úroveň strednej triedy.

Po schôdzke hovorca Bieleho domu Jay Carney prehlásil, že obe strany sa zhodli, že zatiaľ síce existujú rozdiely v ich preferovaných prístupoch, no budú sa snažiť viesť ďalej konštruktívne rozhovory, aby čo najskôr dospeli ku kompromisnému riešeniu.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre