Paládium sa stará o vysoké náklady automobiliek

Cena paládia sa na komoditnom trhu onedlho zdvojnásobí. To sa určite nepáči konštruktérom automobilov, pre ktorých tento vývoj znamená vyššie náklady.

Paládium, rovnako ako aj platina, sú pre svoje chemické vlastnosti ideálne pre produkciu katalyzátorov. Až 60 percent dopytu po tomto kove tvorí práve automobilový segment. Aktuálne sa cena paládia za jednu uncu pohybuje na úrovni 640 dolárov.

Analytici oslovení agentúrou Bloomberg odhadujú, že v roku 2013 bude cena paládia na 800 $. Pre rok 2015 počítajú s cenou až 925 $ za uncu. Dôvody, prečo by cena mala stúpať nahor sú jasné. Dopyt bude rásť, ponuka bude klesať!

Podľa britskej spoločnosti Johnson Matthey bude budúcoročný dopyt robustnejší o 915 tisíc uncií. S väčším dopytom počíta aj americká banka Morgan Stanley, ktorá pre rok 2013 očakáva nárast dopytu o 1,4 %.

Predaje automobilov by v budúcom roku vzrásť o 5,3 percent. Za roztrasenou ponukou platiny či paládia stoja hlavne nepokoje v Juhoafrickej republike, kde pre vlnu štrajkov už museli viackrát odstaviť ťažbu. O tom, že má tento región na svetovom trhu veľký význam, svedčí skutočnosť, že sa Južná Afrika stará o 70 % celosvetovej ponuky platiny a 30 % paládia.

Paládium patrí k vzácnym kovom a je dokonca vzácnejší než zlato (v roku 2010 sa vyprodukovalo 20-krát viac zlata ako paládia). Ponuka tohto kovu je obmedzená a existuje pomerne málo producentov. Rovnako ako platina, aj paládium má svoje využitie vo výrobe katalyzátorov.

Trh s paládiom je vysoko závislý na trhu automobilov. Druhým najväčším ťahúňom je výroba elektronických obvodov, kde má tento kov zásadné postavenie.

Aktuálna cena: 640 dolárov/uncu

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre