Grécko si dokázalo požičať. Úroky boli vysoké, avšak mierne klesli!

Gréckej vláde sa v utorok podarilo predať štátne pokladničné poukážky vo výške  4,06 miliardy eur. Pri dlhu so splatnosťou jeden mesiac dosiahli výnosy 3,95 % a pri trojmesačnej splatnosti to bolo 4,2 %.

Sadzba pri trojmesačnej splatnosti bola mierne nižšia ako pri poslednej aukcii, kedy bola na úrovni 4,24 %. Dopyt bol však tento krát o niečo slabší, keď ponuku prekonal o 1,66-krát. Ešte v októbri to bolo 1,90-krát.

Peniaze sú pre Grécko životne dôležité, pretože krajina súrne potrebuje 5 miliárd eur na staré pokladničné poukážky, ktoré sú splatné už tento mesiac.

Krajina sa rozhodla požičať si takýmto spôsobom aj preto, že zatiaľ jej nebola schválená ďalšia tranža zo záchranného balíku. Zvyšných 940 miliónov bude ešte musieť získať ešte v najbližších  dňoch prostredníctvom aukcií.

Ministri financií eurozóny sa už skôr dohodli, že Grécku poskytnú ďalšie dva roky do roku 2016, aby splnilo svoje záväzky na konsolidáciu verejných financií a znížilo deficit na požadovanú úroveň.

Poskytnutie najnovšej tranže musí byť schválené tiež v niektorých národných parlamentoch, vrátane Nemecka.

Rozhodnutie o uvoľnení ďalšej tranže vo výške 31,5 miliardy eur však mešká a zatiaľ stále nepadlo. Ministri sa majú opäť stretnúť 20. novembra, pričom budú rozhodovať aj o uvoľnení ďalších peňazí.

Poskytnutie najnovšej tranže musí byť schválené tiež v niektorých národných parlamentoch, vrátane Nemecka. V eurozóne prebieha diskusia o tom, či by Grécko okrem dlhšieho času na zníženie deficitu nemalo dostať viac času na zníženie svojho zadlženia.

Niektorí ministri financií tvrdia, že Grécku by malo by povolené dosiahnuť zníženie dlhu na 120 % do roku 2022. Medzinárodný menový fond trvá na tom, že lehota na splatenie by mala zostať na nezmenená, teda do roku 2020.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre