Obama nepomôže ekonomike, ale ekonomika pomôže jemu

Jeden z výraznejších rozdielov by predsa mohol existovať. A to pri menovej politike. Úrokové sadzby majú veľký vplyv na ekonomickú aktivitu. Politika lacných peňazí z posledných rokov bude pravdepodobne pokračovať aj druhom funkčnom období Obamu, nakoľko predseda FEDu Ben Bernanke má u prezidenta podporu.

Wall Street sa obával, čo by prišlo, ak by voľby vyhral Romney, ktorý zvažoval, že by Bernankeho nástupcom mohol byť ekonóm John Taylor (na snímke)– hlavný kritik kvantitatívneho uvoľňovania, čiže nalievania nových peňazí do ekonomiky.

Foto: Ekonóm John Taylor

FED vidí dlhodobý ekonomický potenciál rastu americkej ekonomiky na úrovni 2,3 až 2,5 %. Rýchlosť rastu v najbližších rokoch však môže byť aj vďaka terajšiemu nevyužívaniu všetkých kapacít pravdepodobne ešte vyššie. Prognózny ekonómov hovoria o raste asi 3 % v rokoch 2014, 2015 a 2016, pričom miera nezamestnanosti má klesať v tomto období od 7,4 % cez 6,9 na 6,5 %.

Len nesklamať investorov

Prognózy rastu sú založené na predpoklade, že federálna vláda si udrží dôveru svetových investorov tým, že sa vydá cestou finančnej stability. Odkladať výdavkové škrty malo zmysel vtedy, keď bola ekonomika slabá a zraniteľná, avšak pokiaľ sa budú Biely dom a Kongres vyhýbať potrebným opatreniam, aj v období lepšej kondície ekonomiky môžu investori stratiť dôveru a výnos na amerických dlhopisoch môže rásť, čo by pri veľkosti amerického dlhu mohlo krajine narobiť značné problémy.

Skutočné problémy pre americkú ekonomiku môžu prísť z vonka. Pokiaľ sa európska dlhová kríza nevyrieši, môže to poškodiť americký finančný  systém. Dalo by sa to považovať za odplatu škody spôsobenej Amerikou a pádom Lehman Brothers, no takúto odplatu si asi nikto želať nebude, nakoľko by to zasiahlo celý svet a najviac Európu samotnú.

Problémy Amerike by tiež mohlo spôsobiť tvrdé pristátie čínskeho rastu , či vojna na Strednom východe a následné ropné šoky.
Je možné že nič z toho sa však nestane a ekonomika sa bude tešiť slušnému rastu, pričom o tom akú zásluhu na tom bude mať nakoniec prezident Obama môžeme len uvažovať.

<<<- Na prvú stranu

1
2
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre