Aerolínie Iberia zrušia tisícky pracovných miest

Skupina International Consolidated Airlines Group (IAG) oznámila, že Iberia v rámci reštrukturalizácie prepustí až 4500 pracovníkov. Okrem toho zmenší svoju 156 člennú flotilu o 25 lietadiel a o 15 % zníži svoje kapacity.

Zameriavať sa ďalej bude najmä na najziskovejšie trasy. Cieľom plánu je zastaviť do polovice roka 2013 straty, ktoré Iberia produkuje a zvýšiť zisk najmenej o 600 miliónov eur.

IAG vznikla začiatkom roka 2011 fúziou British Airways a španielskej spoločnosti Iberia. Vznikli tak tretie najväčšie aerolínie v Európe. Obe aerolínie však aj naďalej lietajú pod vlastným označením.

IAG tiež oznámilo 30 % pokles štvrťročných ziskov. Pokles bol spôsobený zlým výkonom Iberie, nedávno kúpenou anglickou regionálnou leteckou spoločnosťou BMI, ako aj rastúcimi nákladmi na palivo, či vyššími prevádzkovými a technickými nákladmi. Výkon celej skupiny sa tak vracia o krok späť.

Za prvých deväť mesiacov dosiahla skupina stratu vo výške 139 miliónov eur, v porovnaní so ziskom 335 miliónov v rovnakom období minulého roka.
Veľký rozdiel je však medzi výkonmi British Airways a Iberia. „Iberia bojuje o prežitie,“ povedal generálny riaditeľ španielskej dcérskej spoločnosti Rafael Sánchez-Lozano. „Spoločnosť je stratová na všetkých trhoch.“

IAG uviedla, že náklady na reštrukturalizáciu bude znášať Iberia sama a nebude tak nepriamo dotovaná zo ziskovej British Airways. Okrem prepustenia tisícov zamestnancov počíta plán Iberie tiež so znížením platov. Letecká spoločnosť si stanovila čas na dohodu s odbormi  ohľadom plánovaných opatrení na 31. január budúceho roka. „Čas nie je na našej strane,“ uviedol Sánchez-Lozano. A dodal, že spoločnosť každý deň stráca 1,7 milióna eur. „Ak sa nám nepodarí dosiahnuť konsenzus, budeme musieť prijať oveľa radikálnejšie kroky, ktoré povedú k ešte väčšiemu zníženiu kapacity a pracovných miest.“

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre