Meď, cín či zinok: Takto im dnes ide karta

Po včerajšom výpredaji na komoditných trhoch si dnes priemyselné kovy pripisujú mierne zisky. K dobrej nálade prispelo uvoľnenie napätia po tom, čo Grécko včera v noci schválilo úsporný balík v objeme 13,5 mld. eur. Pozitívne správy priniesol aj americký trh práce.

Grécky program priťahovania opaskov získal 153 hlasov (potrebných bolo 151), čím dostal zelenú. Ak by Atény úspory neprijali, od medzinárodných veriteľov by nedostali ďalšiu finančnú injekciu v objeme 31,5 mld. eur. Bez nej by Grécko zbankrotovalo.

Okrem toho sa kovy tešia z pozitívnych výsledkov amerického trhu práce, kde opäť došlo k poklesu žiadostí o dávku v nezamestnanosti. Kým ekonómovia očakávali nárast na 365 tisíc, ich objem klesol na 355 tisíc.

Napriek tomu stále existujú obavy ohľadom vývoja rozpočtu USA či neisté vyhliadky hospodárskeho rastu Číny. Navyše, nemecký export v septembri poklesol najviac za posledné 3 roky, čo indikuje obavy, že sa dlhová kríza zahryzáva aj do tejto silnej ekonomiky.

Odborníci sa domnievajú, že rast produkcie medi v Čile a Číne zrejme povedie k zvýšeniu zásob tohto kovu, čo zatlačí na jeho cenu smerom nadol.

Hliník si k 19:30 pridáva ľahko 0,10 percenta, meď +0,48 %, olovo získava 0,6 % , nikel rastie o 0,81 %, cín si pridáva 0,24 % a zinok sa šplhá nahor o 1,41 %.

[accordions title=”” active=1 event=”click” disabled=false autoheight=false]

[accordion title=”Hliník”]

Produkcia hliníka má na produkcii kovov najväčší podiel. Nakoľko sa hliník vyznačuje svojou trvanlivosťou a ľahkosťou, má široké využitie. Či už na výrobu komponentov pre vlaky, lietadlá, automobily, kamióny, ale aj pri výstavbe budov či jednoducho v kuchyni – hliníková fólia.

Hliník je tiež najhojnejším kovom, keďže tvorí až 8,3 % zemskej pôdy. Prebytok hliníka v posledných rokoch viedol k prudkému poklesu jeho ceny. Jeho produkcia rastie najmä v rozvíjajúcich sa krajinách ako Čína a India, či napríklad aj Island.

Aktuálna cena: 0,810 USD/libru

[/accordion]

[accordion title=”Meď”]

Komoditné trhy sa na meď pozerajú ako na vedúcu surovinu hospodárstva, pričom dopyt po nej závisí najmä od vývoja stavebnej produkcie. Vďaka svojej vysokej vodivosti je tiež často využívaná v elektronických obvodoch, ktorých produkcia je naviazaná na vývoj v elektronickom priemysle.

V súčasnosti narážajú dodávky tohto kovu na veľké problémy, čo znamená, že je medi takpovediac nedostatok! V prvom kvartáli 2012 bol pokles produkcie v Indonézii, kde došlo k pracovným sporom. Problémy s produkciou boli aj v Afrike. Kým ponuka medi pokrivkáva, čínsky dopyt výrazne rastie. Môže za to najmä rozširovanie telekomunikačnej a energetickej infraštruktúry v tejto krajine.

Aktuálna cena: 3,49 USD/libru

[/accordion]

[accordion title=”Olovo”]

Posledné výskumy ukazujú, že olovo má svoje najväčšie využitie vo výrobe batérií či munície. Kov je tiež príťažlivý svojim nízkym bodom topenia, čo ho predurčuje pre viaceré použitia. Aj pri tomto kove sa rozmáha čínsky dopyt, keď Čína v  spotrebe olova pokorila Spojené štáty či Európu. Najväčšími producentmi olova sú Čína, Austrália a Spojené štáty.

[/accordion]

[accordion title=”Nikel”]

Nikel sa používa hlavne v zliatinách nerezovej ocele, ktorá má široké použitie. Známy je aj pri výrobe mincí v USA. Jedným z popredných dodávateľov niklu do Číny  je Indonézia, ktorá nedávno avizovala zastavenie vývozu.

[/accordion]

[accordion title=”Zinok”]

Aj zinok, rovnako ako nikel, sa často využíva v zliatinách – je súčasťou bronzu či mosadze a produktom dodáva tvrdosť. Ako tvrdí výskum US Geological Survey, produkcia zinku je na vzostupe v rozvíjajúcich sa krajinách ako je Čína, India, Mexiko či Rusko. Vzhľadom na svoje antioxidačné účinky je zinok využívaný ako doplnok stravy. Ako uvádza Morgan Stanley, v súčasnosti prevažuje ponuka nad dopytom.

[/accordion]

[accordion title=”Platina”]

Platina sa využíva najmä vo výrobe katalyzátorov. Druhé miesto obsadzuje výroba šperkov a vzhľadom na ojedinelý výskyt slúži aj ako investícia pre komoditných špekulantov. Najväčšie platinové zásoby sa nachádzajú v Rusku, Kanade a v Južnej Afrike. Zásadným problémom pri tomto kove je bezpečnosť v platinových baniach v Južnej Afrike, v dôsledku čoho tu už bolo niekoľko odstávok produkcie. Najväčším svetovým producentom platiny je spoločnosť Anglo Platinum, ktorá je zodpovedná až za 40 % svetovej produkcie.

[/accordion]

[accordion title=”Paládium”]

Paládium patrí k vzácnym kovom a je dokonca vzácnejší než zlato (v roku 2010 sa vyprodukovalo 20-krát viac zlata ako paládia). Ponuka tohto kovu je obmedzená a existuje pomerne málo producentov. Rovnako ako platina, aj paládium má svoje využitie vo výrobe katalyzátorov.

Trh s paládiom je vysoko závislý na trhu automobilov. Druhým najväčším ťahúňom je výroba elektronických obvodov, kde má tento kov základné postavenie. Ako hovoria nedávne informácie, dovoz paládia do Číny v máji poklesol na 1,85 ton;

[/accordion]

[accordion title=”Zirkón”]

Pri tomto kove stačí spomenúť jedno slovo  –  keramika. Áno, práve zirkón je hlavným vstupom do keramiky. Najväčší dopyt pochádza opäť z Číny, ktorá spotrebuje až 40 % produkcie tohto kovu. Ide najmä spotrebu keramických obkladov. Zirkón je tiež výrazne odolný voči kyselinám.

[/accordion]

[accordion title=”Mangán”]

Podľa odborníkov mangán nemá uspokojivú náhradu, predovšetkým pri výrobe ocele. Ľudstvo používa zliatiny mangánu už tisícročia, keď bol využívaný v sklárstve, či na farbenie.

[/accordion]

[accordion title=”Oxid titaničitý”]

Áno, aj toto je kov.  Oxid titaničitý je využívaný ako biely pigment vo farbách, papieri, plastoch, zubných pastách či ako potravinárske farbivo.  Navyše sa používa v opaľovacích krémoch. Z dôvodu jeho rozsiahleho využitia je dopyt po ňom závislí od vývoja hrubého domáceho produktu (HDP).

[/accordion]

[accordion title=”Vzácne zeminy”]

Vzácne zeminy majú široké použitie, vrátane produkcie katalyzátorov. Ako je známe, svoje uplatnenie majú aj pri výrobe high-tech produktov, ako sú plazmové televízory, radary či optické káble.

Ako píše Morgan Stanley, Čína vyprodukovala za posledných 5 rokov až 90 % svetových zásob tejto komodity. Ovláda tak 50 % svetovej produkcie. Čína v minulom roku obmedzila vývoz tohto kovu o 35 %.

[/accordion]

[/accordions]

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre