Spojeným štátom bude vládnuť opäť Obama. Akcie idú nahor!

Po znovuzvolení Baracka Obamu za amerického prezidenta si európske akciové trhy pripisujú zisky. Ku 9:15 rastie benchmark EuroStoxx 50 o 0,77 %. Oproti predošlým dňom výrazne vzrástol aj objem obchodovania!

Znovuzvolenie Obamu za prezidenta značí jednotu amerického ľudu a istotu, ktorá je na finančných trhoch určite vítaná. Rozhodnutie v prospech Obamu je tiež cestou k pokračovaniu uvoľnenej menovej politiky šéfa FED-u, Bena Bernankeho. Ten by to po zvolení Romneyho nemal také isté.

Dolár sa dostal pod výrazný tlak, nakoľko sa s menovou politikou americkej centrálnej banky spája tlačenie čerstvých peňazí. Nie najlepšie zareagovali futures na americké akciové indexy, ktoré sú ponorené jedno percento v červenom. Je už známe, že Wall Street by v prezidentskom kresle videl radšej republikána Mitta Romneyho.

Ako tvrdí Bob Gelfond z newyorského fondu MQS Asset Management, víťazstvo Obamu značí pomalý ekonomický rast a viac regulácie, ktorá neprospieva hospodárstvu.

Obamovi k víťazstvu zablahoželal aj predseda Európskej komisie, José Manuel Barroso a prezident Európskej rady, Herman Van Rompuy.

Trh sa dnes okrem iného sústreďuje aj na štvrťročné bilancie spoločností z finančného sektora – ING, BNP Paribas a AXA. Kým výsledky ING sklamali, banka BNP pokorila očakávania analytikov.

_____________________________________________________________________________________

11:36 – Po tom, čo americký dolár v pondelok dosiahol 2-mesačné maximum, dnes oproti menovému košu stráca 0,2 %.

11:14 – @BarackObama Congratulations! – takto na sociálnej sieti Twitter Barackovi Obamovi zablahoželal ruský premiér Dmitri Medwedew.

11:06 – Nemecký akciový benchmark, DAX 30 si pridáva +0,48 % na hodnotu 7 413 bodov. O 0,82 percenta rastie francúzsky index CAC 40. Španielsky akciový index IBEX rastie o 0,71 %.

10:51 – Medzi  gratulantov sa zaradil aj turecký prezident Abdullah Gul, ktorý potvrdil úzku spoluprácu s Washingtonom. Radosť z Obamovho víťazstva vyjadrila aj austrálska premiérka Julia Gillard.

Foto: Barack Obama so svojou ženou Michelle Obama a dcérami Malia (vľavo) a Sasha (vpravo)

10:32 – Americkému prezidentovi gratuluje aj čínske vedenie. Ako uvádza prezident Hu Jintao, počas Obamovho úradovania dosiahli vzťahy medzi Čínou a USA významný pokrok.

10:25 – Kým Barack Obama získaval hlasy najmä od mladších Američanov, za republikána Romneyho boli najmä voliči po 65-ke.

10:15 – Ruský prezident Vladimír Putin cez svojho hovorcu povedal, že víta Obamove znovuzvolenie. Zároveň verí na pozitívny vývoj vzťahov medzi oboma krajinami.

10:10 – Obamovi blahoželá aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá ho zároveň pozýva na návštevu Nemecka.

10:03 – Podľa ekonómov čaká na Obamu množstvo dôležitých rozhodnutí, a to najmä z pohľadu štátneho rozpočtu. Podľa odborníkov zostáva priam akútnym problémom otázka fiškálneho útesu. Zníženie objemu vládnych výdavkov a zvýšenie daní v roku 2013 by mohlo najväčšiu ekonomiku sveta zatlačiť do recesie!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre