Po Obameufórii prišla katastrofa

Asi tak sa dá zhrnúť dnešný vývoj európskych akcií. Dopoludnia bolo na finančných trhoch cítiť zníženú nervozitu, o ktorú sa postaralo znovuzvolenie Baracka Obamu za prezidenta USA.

„Investori si čoraz viac uvedomujú, že sa po voľbách vôbec nič nezmenilo“, komentoval vývoj na trhu maklér z ETX Capital, Markus Huber. Investorov skôr zaujíma, ako sa demokrati a republikáni popasujú so štátnym rozpočtom, nakoľko pre budúci rok hrozí masívny výpadok výdavkov, zvýšenie daní a riziko úpadku ekonomiky do recesie.

Bonus Obama bol vyčerpaný

Zisky sa ale dlho neudržali, nakoľko prišli znížené prognózy hospodárskeho rastu pre eurozónu.

„Posledné ekonomické údaje signalizujú, že kríza bude mať na nemeckú ekonomiku oveľa výraznejší dopad“, povedal dnes prezident ECB, Mario Draghi vo Frankfurte. Európska komisia dnes informovala, že eurozóna (17 krajín) by v budúcom roku mala rásť len o 0,1 % miesto doteraz predpovedaného jedného percenta. Hospodárstvo Nemecka by malo vzrásť len o 0,8 % miesto 1,7 percenta.

Trh okrem iného znervóznel aj pred večerným hlasovým v Aténách, kde má grécka vláda rozhodovať o 13,5 miliardovom úspornom balíku (čítaj náš LIVE príspevok).

Zdá sa, že dnes to najlepšie vystihol jeden z burzových obchodníkov: “Malý Obama-bonus sme využili, teraz pokračujeme rovnako ako predtým, čiže problém dlhová kríza je späť”.

Európsky akciový benchmark, Euro Stoxx 50 stratil 2,24 percenta. Nemecký index DAX 30 stratil 2 percentá. Značné straty sa dotkli aj indexov v Londýne a Paríži.

Neklesali len akcie, výrazne oslabilo aj euro, ktoré voči doláru padlo na 2-mesačné dno. Opakom bol vývoj dolárového indexu, ktorý vzrástol o 0,3 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre