Atény spravili dôležitý krok vpred. Schválili úspory!

Grécka koalícia dnes čelí najväčšej skúške. Pred sebou má návrh nepopulárneho úsporného balíka v objeme 13,5 miliárd eur, ktorý ak neschváli, neobdrží finančnú injekciu od medzinárodných veriteľov (EÚ, ECB, MMF).

Bez peňazí nastáva platobná neschopnosť, ktorá by do eurozóny priniesla nemalý rozruch. Rozpútal by sa strach, či nebudú na rade ďalšie a ďalšie eurokrajiny.

Grécke dôchodky by mali poklesnúť o 5 – 25 %, zrušený by mal byť aj vianočný príspevok. Vek odchodu do dôchodku sa navýši zo 65 na 67 rokov.

V rámci úsporného programu by sa tiež mali znížiť platy pre riadiacich pracovníkov štátnych podnikov. Zníženie miezd sa dotkne aj sudcov a vojakov, rovnako bude okresaná výška odstupného. Program sa tiež dotkne rodín, ktoré zarábajú viac ako 18 000 eur ročne. Tie by po novom nemali dostávať prídavok na dieťa.

___________________________________________________________________________________

23:37 – Grécky parlament schválil nový úsporný program s podporou 153 poslancov.

23:20 –  Je to tam: Úsporný balík už získal potrebných 151 hlasov!!!

23:12 – Aktuálne “skóre”: 100 poslancov hlasovalo za úsporný balík, 92 hlasovalo proti. Pre schválenie je potrebných 151 hlasov.

23:08 – Bývalý grécky premiér, George Papandreou hlasoval za úspory. Mimis Androulakis zo strany PASOK, ktorý tvrdil, že balík nepodporí, hlasoval za “ÁNO”.

23:00 – V Aténách sa už hlasuje – ide o menovité hlasovanie, čo znamená, že každý je menovite oslovený, aby sa vyjadril, či súhlasí/nesúhlasí s úsporným balíkom.

Foto: Jeden z aktuálnych záberov

22:41 – V Aténách bola zahájená záverečná reč – hovorí grécky minister práce, Yiannis Vroutsis.

22:34 – O 22: 50 nášho času to začne. V gréckom parlamente sa bude hlasovať o drastických reformách, ktoré sú podmienkou pre pridelenie finančnej injekcie od EÚ. Grécke média očakávajú príliš tesnú väčšinu pre balík.

Foto: Aj takto to večer vyzeralo v aténskych uliciach

22:16 – Grécky novinár Makis Sinodinos odhaduje, že pri dnešných protestoch bolo zadržaných 70 ľudí, pričom 5 občanov sa zranilo.

22:10 – Pred chvíľou v gréckom parlamente rečnil šéf pravicovo nezávislých Grékov – Panos Kammenos, ktorý obvinil vládu, že smeruje krajinu hlbšie do recesie, čo môže za pár mesiac poviesť až k bankrotu.

22:01 – O 23:45 (miestneho času) bude rokovanie na krátku dobu prerušené. O 24:00 začne menovité hlasovanie.

21:52 – “Je to rozhodnutie medzi eurom a drachmou”, povedal dnes večer premiér Samaras.

Transparent pred gréckym parlamentom, na ktorom je napísané: “Nech za krízu platia kapitalisti”

21:28 – V parlamente sa k slovu dostal bývalý grécky minister financií, Evangelos Venizelos, pričom vo svojom prejave nešetrí kritikou na premiéra Samarasa.

Foto: Demonštranti pred gréckym parlamentom

21:08 – Dnes čelíme najkritickejšiemu rozhodnutiu za posledných 37 rokov, povedal predseda gréckej vlády, Antonis Samaras. Zároveň vyzýva všetkých členov parlamentu, aby podporili úsilie vlády.

20:56 – V Aténách naďalej husto prší. Grécke média počet demonštrantov odhadujú na 60 tisíc. Prichádza ich čoraz viac, môže ich byť zhruba 100 tisíc.

20:32 – Podľa správ na sociálnej siete Twitter sa demonštranti či dokonca aj policajti schovávajú pred dažďom.

20:23 – V pozadí rokovaní sa na uliciach zhromaždili tisíce protestujúcich. Na námestí Omonia vidieť pouličné bitky, slzný plyn! Policajné jednotky zasahujú vodnými delami.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre