Japonský elektropriemysel v šoku. Akcie hlboko v červenom!

Japonskí producenti elektroniky prežívajú ťažké časy. Prepad príjmov a straty sú odrazom slabého dopytu po televízoroch a silného jenu, ktorý znižuje konkurencieschopnosť japonských exportérov.

Pokles tržieb spôsobil aj územný spor s Čínou, ktorý viedol k tomu, že Číňania nenakupovali japonské produkty.

Chabý dopyt po televízoroch sa podpísal pod červené čísla japonskej spoločnosti Sharp. Spoločnosť informovala, že do konca marca bežného roka vykáže stratu 450 miliárd jenov (4,3 mld. eur) „Musíme prebudovať náš biznis, aby sme prekonali tento nepriaznivý vývoj“, uvádza sa v správe spoločnosti.

Zdesenie netajil ani jej CEO, Takashi Okuda, ktorý zároveň prisľúbil lepšie čísla.  Nie je to len TV podnikanie, cez ktoré Sharpu tečie do topánok. Nedarí sa ani solárnym technológiám. Akcie Sharp klesli o 7 %.

Utrápený je aj tretí najväčší zamestnávateľ v Japonsku, firma Panasonic, ktorá avizovala stratu až 765 miliárd jenov (7,4 mld. eur). Jej akcie si v ázijskom obchodovaní odpísali viac ako 19 percent.

Druho kvartálový výsledok Sony predstavuje menšiu „pochmúrnosť“ než sa očakávalo, no stále je to červený výsledok. Za druhý fiškálny štvrťrok vykázala stratu 15,5 mld. jenov (149,5 mil. eur).

Za prvých šesť mesiacov fiškálneho roka vykázala stratu 40,11 mld. jenov. Sony sľubuje, že svoju divíziu televízorov by do ziskovej zóny mala dostať do roku 2014.

Ako ale uvádza, k zlepšeniu vedie ešte dlhá cesta. Oblasť smartfónov a počítačov vykázala stratu, v zisku zakončila divízia hier. Akcie Sony klesli o viac než 5 %

Fiškálny rok v stratách zakončuje aj spoločnosť Fujitsu. Odhad zisku pre fiškálny rok z predošlých 135 biliónov jenov na 110 biliónov jenov upravil aj producent počítačov a notebookov, spoločnosť Toshiba.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre