Japonský export do Číny sa prepadáva

Japonské vývozy do Číny sa v septembri medziročne prepadli po tom, ako medzi oboma krajinami v poslednom období zavládlo napätie. Export Japonska klesol najostrejším tempom od minuloročnej tsunami. Zámorská preprava klesla v porovnaní s minulým rokom o 10,3 %.

Export do Číny klesol v septembri v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 14,1 %. Tento mesiac bol poznačený rozsiahlymi protestmi proti Japonsku. Dôvodom boli sporné ostrovy známe ako Senkaku v Japonsku a Diaoyu v Číne. Obe krajiny si na toto sporné územie uplatňujú nárok a nemienia ustúpiť.

Export môže klesať aj naďalej

V niektorých prípadoch protesty prerástli až do násilností, pričom ľudia vybíjali hnev na podnikoch japonských značiek, ako napríklad Honda a Toyota. Od tej doby automobilky vyhlásili, že znížia svoj vývoz do Číny.

Analytici uviedli, že spolu s neutešeným globálnym vývojom a najmä slabým ekonomickým rastom v Európe, to bol jeden z hlavných faktorov, ktorý viedol k poklesu vývozu.

Japonsko sa musí obávať o ďalší vývoj a spraviť všetko preto, aby sa vyhlo recesii.

Je pravdepodobné, že vývoz bude klesať aj naďalej a obchodný deficit v októbri porastie ako dôsledok bojkotu japonských výrobkov, ktorý sa môže prejaviť ešte jasnejšie ako doteraz. Odvetvia ktoré sú najviac ovplyvnené sú automobily, elektronika a všeobecne strojárstvo.

Guvernér Bank of Japan varoval, že finančný systém je po otrasoch z dlhovej krízy v eurozóne v nebezpečenstve. Spomalenie dopytu na kľúčových trhoch, rovnako ako silný jen spôsobujú záťaž pre výrobu a export. To vedie niektorých ekonómov k prognóze, že sa do konca roka zastaví a práve Japonsko bude jedna z krajín, ktorá následne môže upadnúť do recesie.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre