Euro je najsilnejšie za posledný mesiac. Tu sú hlavné impulzy!

Euro sa dnes dokázalo vyštverať až na úroveň 1,3124 dolárov, čo je najviac za posledný mesiac. O zisky spoločnej európskej meny sa okrem iného postaralo aj uvoľnené napätie na dlhopisových trhoch v eurozóne.

Po tom, čo včera ratingová agentúra Moody´s potvrdila Španielom rating, sa dnes Španielsko, Taliansko a Portugalsko refinancovali pri nižších úrokoch. Včerajšie potvrdenie úverového hodnotenia Španielska na úrovni „Baa3“ je potešujúcou správou, nakoľko sa trhy obávali možného krátenia ratingu.

Euro povzbudzujú aj očakávania, že Španielsko čoskoro požiada o finančnú pomoc z trvalého eurovalu (ESM). Je to však naďalej neisté, nakoľko španielsky premiér Mariano Rajoy poprel podobné špekulácie.

Euro sa dnes môže tešiť aj z vyhlásenia gréckeho ministra financií, ktorý vidí uzavretie dohody medzi Gréckom a expertmi Trojky skôr optimisticky. „Existujú nejaké otvorené témy, avšak veríme, že budú v najbližších dňoch uzavreté“, povedal dnes minister financií Grécka, Ioannis Stournaras.

Aj pri pohľade vývoj dolárového indexu (ktorý odráža vývoj amerického dolára voči 6 hlavným svetovým menám) vidieť, že chuť investorov k riziku je zvýšená. Dolárový benchmark poklesol o 0,5 % na 79,034 bodov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre