Pozrite sa, čo v pondelok akciám rozprúdilo krv v žilách

Pozitívne firemné výsledky a rast amerických maloobchodných tržieb. Presne to boli hlavné impulzy, ktoré sa v pondelkovom obchodovaní podpísali pod zisky amerických akcií.

Hlavný benchmark Dow Jones vzrástol o +0,72 % na 13 424 bodov, S&P 500 si pripísal zisk +0,81 %. Technologický index Nasdaq posilnil o +0,66 %.

Pomohol aj iPhone 5

Ako v pondelok oznámilo americké ministerstvo obchodu, v septembri oproti augustu maloobchodné tržby vzrástli o 1,1 %. Odhad 77 opýtaných ekonómov Bloomberg počítal s nárastom len o 0,8 %.

Až o 4,5 percenta vzrástli tržby v segmente “Elektronika a domáce spotrebiče”, pod čo sa podpísali silné predaje zariadenia iPhone 5. Objednávky na smartfón spoločnosti Apple, ktorý bol predstavený 21. septembra, boli po prvých troch dňoch na úrovni 5 000 000 kusov.

Výrazne sa navýšil aj maloobchodný obrat čerpacích staníc, kde tržby vzrástli o 2,5 %. Silné maloobchodné predaje sú pozitívnym impulzom pre americkú spotrebu, ktorá má na tvorbe HDP najväčší význam.

Lepšie než očakávané výsledky prezentovala banka Citigroup, ktorej akcie v pondelok vzrástli o 5,50 %. Nezaostávali ani akcie Bank of America, ktoré sa zhodnotili o 3,50 %.

Opačný vývoj bol zaznamenaný pri akciách spoločnosti AMD. Producent mikroprocesorov ohlásil plány na prepustenie 2340 zamestnancov, čo predstavuje 20 % celkového personálu.

Firma tiež uviedla, že jej tržby v treťom kvartáli oproti druhému štvrťroku poklesli o 10 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre