Singapur sa prepadol o 1,5 %

Singapurská ekonomika sa v treťom štvrťroku prepadla, no tesne sa jej podarilo vyhnúť technickej recesii.

Hrubý domáci produkt sa v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi znížil o 1,5 %. Súčasne však boli revidované údaje za druhý štvrťrok. Z pôvodne zverejneného prepadu o 0,7 % je tak nakoniec mierny rast o 0,2 %. Technická recesia je pritom definovaná ako dva po sebe nasledujúce štvrťroky hospodárskeho poklesu.

Ázijské krajiny zaznamenávajú spomalenie ekonomického rastu v dôsledku klesajúceho vývozu do Európy, USA a Číny. Exportne orientovaný Singapur je na dopyte týchto krajín výrazne závislý. Mnohí analytici preto očakávali, že vláda v tomto prípade zasiahne a uvoľní menovú politiku.

Silný singapurský dolár exportérom situáciu ešte viac sťažuje. Singapurský menový výbor (MAS) napriek tomu uvádza, že aj naďalej zachová svoju politiku umožňujúcu mierne a postupné posilňovanie meny.

Menová politika sa zatiaľ po vzore iných krajín meniť nebude.

Song Sen Wun, ekonóm spoločnosti CIMB v Singapure uviedol, že je týmto krokom vzhľadom na spomalenie globálneho rastu a prístupu iných centrálnych bánk prekvapený.

Ministerstvo obchodu informovalo, že krajina v tomto roku ešte stále môže dosiahnuť hospodársky rast na úrovni 1,5 až 2,5 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre