Američania opäť platia hypotéky. Banky vykázali brilantné výsledky!

Americké banky JP Morgan a Wells Fargo sa môžu pochváliť brilantnými hospodárskymi výsledkami, ktoré zaznamenali v uplynulom treťom štvrťroku.

Ich silné zisky sú odrazom skutočnosti, že ľudia začali opäť pravidelne splácať svoje hypotéky. „Veríme, že trh s bývaním ide hore“, povedal generálny riaditeľ JP Morgan, Jamie Dimon. Zisk JP Morgan v 3. kvartáli medziročne vzrástol o 34 % na 5,71 mld. USD.

Dobrý čas na oddlženie sa

V USA v septembri výrazne poklesla miera nezamestnanosti a o dávku v nezamestnanosti tu žiada najmenej ľudí od roku 2008. Výrazne zlepšená situácia na trhu práce sa odráža na schopnosti Američanov platiť úvery. Mnoho obyvateľov, ktorí boli zasiahnutí realitnou krízou z roku 2007, využíva súčasné nízke sadzby a štátnu podporu na oddlženie sa.

Z dobrej ekonomickej polohy ťaží aj banka Wells Fargo, ktorá je v súčasnosti najväčším veriteľom domácností v USA. Za tretí kvartál 2012 sa jej podarilo zarobiť 4,94 mld. USD, čo je medziročný nárast až o 22 %.

Inštitúcia Wells Fargo dnes čelí iným prekážkam, keď ju vláda USA obvinila, že z manipulácie v poskytovaní úverov na bývanie. Podľa vlády v rokoch 2001 – 2005 získala 100 tisíc úverov nezákonne. Banka tieto obvinenia popiera.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre