Výsledková sezóna začala. Nie najlepšie!

Akciový benchmark z Wall Street, Dow Jones Industial, bol v stredu opäť ponorený do strát, pričom išlo už o tretí deň za sebou, čo sa tento akciový index červená.

Popri obavách o vývoj globálneho hospodárstva sa do hlavnej pozornosti dostali prvé správy novej výsledkovej sezóny firiem.

Veľké americké spoločnosti Alcoa a Chevron so svojimi kvartálnymi odhadmi vôbec nepotešili. Svetový gigant v produkcií hliníka Alcoa je označovaný za jeden z „barometrov“ vývoja globálnej ekonomiky.

Spoločnosť ohlásila, že počíta s oslabením svetového dopytu po hliníku, čo na trhy neprináša žiadny dôvod na radosť. Alcoa za najväčší výkričník považuje druhú najväčšiu ekonomiku sveta – Čínu, kde vidieť ochladenie na viacerých miestach. Ako informujú najnovšie dáta, predaj automobilov na čínskom trhu poklesol prvýkrát za posledných 8 mesiacov.

Ani vyhliadky ropnej spoločnosti Chevron  nie sú ničím potešujúce. Chevron  očakáva, že z tretieho kvartálu vyjde s výrazne nižším ziskom ako v štvrťroku predtým. Akcie ropnej spoločnosti včera poklesli o viac než 4 percentá.

S omnoho lepšími správami prišiel najväčší svetový maloobchodník Wal-Mart, ktorý tvrdí, že začiatok nového školského roka vniesol do jeho hospodárskych výsledkov výrazne pozitívny impulz. Akcie si zo stredajšieho obchodovania odnášajú zisk +1,73 %.

Pesimistickú trhovú náladu nezmazala ani takzvaná „Béžová kniha“ (Beige book), ktorú pravidelne zverejňuje Federálny rezervný systém (FED). Aj keď sa v správe uvádza, že ekonomický rast USA pokračuje, hospodárstvo sa posúva len veľmi pomalými krôčkami.

Čo je Beige Book: Správa centrálnej banky Spojených štátov (Fed), ktorá je publikovaná 8 krát v roku a je zostavená na základe reportov z 12 pôsobísk Federálneho rezervného systému.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre