Rapídny pokles zárobku HTC!

Až 80 %-ný prepad zisku v treťom štvrťroku postihol taiwanského výrobcu smartfónov, spoločnosť HTC. Kým v druhom kvartáli predstavoval zisk pred zdanením 7,4 miliárd taiwanských dolárov, v mesiacoch júl – september to bolo len 3,9 miliárd.

HTC predáva vlastné smartfóny, no napr. smartfón Nexus One produkuje aj pre internetový koncern Google. Spoločnosť chce čoskoro priniesť nové smartfóny, ktoré by mali niesť nový operačný systém od Microsoftu, Windows Phone 8.

Je známe, že na trhu smartfónov zúri silná konkurencia. V súčasnosti je tento trh doslova rozobratý gingantmi Samsung a Apple. Taiwanská spoločnosť to aj napriek mnohým prekážkam nevzdáva, keď skúša partnerstvo s výrobcom prémiových slúchadiel Beats by Dr Dre.

Múdre telefóny v grafoch

[accordions title=”” active=1 event=”click” disabled=false autoheight=false]

[accordion title=”Na aké činnosti smartfón využívame?”]

Z grafiky sa dá jasne vyčítať, že najčastejšou aktivitou, ktorú na smartfónoch vykonávame je surfovanie po webe. Pred telefónnymi hovormi sú dokonca aj hry, ktorým sa denne povenujeme v priemere 14 minút.

[/accordion]

[accordion title=”Kto má aký kus koláča?”]

Najväčší podiel na trhu smartfónov má výrobca Samsung. K 2. štvrťroku 2012 má na celkovom počte zariadení146 miliónov až 34,6 %-ný podiel. Nasleduje Apple a jeho iPhone, ktorý má takmer 18 %. Ako z grafu vidieť, výrazne za nimi zaostáva fínsky hráč Nokia. Dáta výskumnej spoločnosti informujú, že Samsung predal v 1. štvrťroku 2012 o 4-krát viac smartfónov ako v prvom štvrťroku 2011.

 

[/accordion]

[accordion title=”Predaj smartfónov podľa operačného systému “]

Graf zobrazuje predaj múdrych telefónov podľa operačného systému (1. kvartál 2011 vs. 1. kvartál 2012). Ako vidieť, mimoriadnej popularite sa teší systém Android či Apple, keďže predaj telefónov s týmito platformami medziročne vzrástol o 100 %. Naopak, na ústupe je Symbian a nedarí sa ani kanadskej spoločnosti Research in Motion (RIM).

[/accordion]

[accordion title=”Najväčšie smartfón trhy”]

Ak sa bavíme o geografickom rozložení, najväčším trhom by sa už tento rok mala stať Čína. Ako ukazuje prieskum výskumnej spoločnosti IDC, kým minulý rok mala 2. najväčšia ekonomika sveta na celom trhu podiel 18,3 %, v tomto roku by to malo byť už 26,5 %. Ako vidieť z nasledujúceho grafu, zaujímavou je aj India, kde IDC predpovedá medziročný rast o viac ako 50 %.

Motorom rastu tiež môže byť ruský trh

[/accordion]

 

[accordion title=”A ty máš aký operačný systém?”]

Hneď na prvý pohľad vidíme, že k 2. kvartálu má v USA najväčší podiel Android (Cez Samsung, Motorolu, HTC atď..). Samozrejme, operačný systém iOS nosia len zariadenia Apple. Android má však viacero nositeľov, pričom najväčší podiel má juhokórejský Samsung. Nasleduje HTC, potom Motorola. Podiel 9% na androidových telefónoch patrí zvyšným výrobcom (napr. Ericsson, Huawei).

[/accordion]

[accordion title=”Ktorý obchod s aplikáciami ryžuje najviac?”]

Najviac príjmov na užívateľa generuje obchod s aplikáciami spoločnosti Apple. 89 % z tohto podielu pripadá na Amazon App Store. Ani nie štvrtina z toho, čo vygeneruje Apple Store, pripadá na obchodík Androidu – Google Play.

[/accordion]

[accordion title=”Vplyv mobilných zariadení na tržby”]

Podiel príjmov v e-podnikaní, ktoré sa uskutočnili cez mobilné zariadenia (smartfóny aj tablety) má na celkových e-príjmoch čoraz väčší podiel. Aktuálny vývoj v USA zobrazuje graf nižšie.

[/accordion]

[accordion title=”Počet grátis aplikácií”]

Najviac aplikácií zadarmo ponúka obchodík Google Play. Nezaháľa ani Apple.

 

[/accordion]

[accordion title=”Priemerná cena aplikácie”]

[/accordion]

[accordion title=”Chcete vyvíjať aplikácie?”]

Ak áno, najviac sa potrápite s platformou Symbian. Na to, aby ste sa na nej naučili pracovať, budete potrebovať až 15 mesiacov. Najmenej sa budete trápiť s platformou Android.

 

[/accordion]

 

[/accordions]

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre