Na aké komodity majú manažéri hedžových fondov chuť?

Pri niektorých komoditách je počet býčích (alebo dlhých – vsádzajúcich na rast) pozícií uzavretých veľkoinvestormi rekordne veľa, pri iných sa opačne ich objem redukuje. Poďme sa spoločne pozrieť, na aké komodity sa manažéri hedžových fondov za posledný týždeň upriamili viac a na ktoré menej.

Ropa chutí menej

Býčie stávky hedžových fondov na cenu ropy sú na najnižšej úrovni za posledných 7 týždňov. Pod tento vývoj sa podpísali aj obavy o čínske hospodárstvo, keď čínsky index nákupných manažérov v septembri zaznamenal najnižšiu úroveň od marca 2011.

V rovnakom čase prišla nie príliš potešujúca prognóza Ázijskej rozvojovej banky (Asian Development Bank), ktorá Japonsku predpovedá 6,1 %-ný hospodársky rast pre tento rok. Ide o nepriaznivý odhad, keďže by išlo o najpomalší rast hrubého domáceho produktu (HDP) za posledné tri roky.

Záujem o drahé kovy

Podľa riaditeľa spoločnosti EPFR Global, sa za minulý týždeň manažéri rozhodli do komoditných fondov alokovať celkom  1,08 mld. USD, pričom až 881 miliónov dolárov zainvestovali do zlata a ďalších drahých kovov. Býčie kontrakty na cenu zlata posilnili o 3 % na 195 tisíc, čo je najviac od 28. februára. Chuť na striebro je podľa uzavretých býčích pozícií najväčšia za posledné dva roky.

Mnoho investorov sa v súčasnosti na zlato a striebro upriamuje zo strachu pred infláciou a slabším dolárom. Dolárový index, ktorý zohľadňuje vývoj americkej meny voči šiestim najdôležitejším svetovým menám, od konca novembra 2008 stratil približne 8 percent.

Úplne opačný vývoj zaznamenáva cena sóje, kde sa počet uzavretých kontraktov prepadol na 7-mesačné minimum. Na komoditnej burze v Chicagu si táto komodita za minulý týždeň odpísala viac ako 3 percentá.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre