Španielsko nepotrebuje finančnú pomoc

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos poprel, že by jeho krajina potrebovala finančnú pomoc. Jeho prejav v Londýne bol prerušený skupinou demonštrantov, ktorí mávali transparentmi s nápisom „Španielsko na predaj“. Nesúhlas s úspornými opatreniami je v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny príliš silný.

Šíria sa informácie, že Španielsko bude žiadať o pomoc už počas tohto víkendu. Minister však uviedol, že „Španielsko vôbec nebude potrebovať finančnú pomoc.“ Vláda sa ocitla vo finančných ťažkostiach po tom, ako globálna finančná kríza, ktorá vypukla v roku 2008 spôsobila rozvrat na tamojšom trhu s nehnuteľnosťami.

Škrtať sa bude v mnohých sektoroch

Posledné úsporné opatrenia predstavené v najnovšom návrhu rozpočtu na pozadí násilných protestov hovoria o nutnosti ušetriť v budúcom roku až približne 13 miliárd eur. Cestou k úsporám má byť zníženie miezd vo verejnom sektore, školstve, zdravotníctve a sociálnych službách.

Španielsko súperí s rastúcim dlhom, klesajúcim hospodárstvom ako aj vysokou nezamestnanosťou.

„Robíme to, čo si myslíme, že je správne nie len pre Španielsko, ale aj pre budúcnosť eurozóny,“ uviedol Luis de Guindos počas vystúpenia na London School of Economics.

Nezávislý audit ukázal, že španielske banky budú potrebovať injekciu vo výške 59,3 miliárd eur. Na ich záchrane formou vytvorenia tzv. „zlej banky“ by sa podľa návrhu mali zúčastniť aj súkromní investori.

Španielsko musí zápasiť s prepadávajúcim sa hospodárstvom a 25 % nezamestnanosťou. Vláda stále dúfa, že nebude musieť žiadať finančnú pomoc zo záchranných fondov, mnohí si však myslia, že to bude nakoniec nevyhnutné.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

Len im moc nefandi…ak by tak reformovali ako sa hovori tak by uz boli vonku z najhorsieho..a to este nehovorim ze v Spanielsku je nezamestnanost vyssia ako v takom Grecku..Brat priklad by si mali radsej od Irov ktorym sa uz podarilo z najhorsieho dostat.

Ak sa vláda nenechá zlomiť protestmi tak si myslim ze sa pomoci vyhnu. Fandím ich programu uspor. Myslim ze tu by sa Greci mali ucit ako kresat :))