Nezamestnanosť v USA je najnižšia od roku 2009

Miera nezamestnanosti v USA minulý mesiac klesla na najnižšiu úroveň od januára 2009. Tieto údaje ministerstva práce prekvapili analytikov, ktorí očakávali mierny nárast.

V minulom mesiaci miera nezamestnanosti klesla z 8,1 % na 7,8 %. Najnovšie dáta tiež ukázali, že americká ekonomika pridala ďalších 114 000 pracovných miest, čo je viac ako trhy očakávali.

Americký trh práce zohráva kľúčovú úlohu aj v otázke blížiacich sa prezidentských volieb. Barack Obama sa chystal ujať funkcie práve keď bola nezamestnanosť naposledy takto nízko.

Najviac pracovných miest, až 44 tisíc si v septembri pridal americký sektor zdravotníctva.

Avšak ekonóm, Sean Incremona zo spoločnosti 4Cast uviedol, že posledné údaje ukázali, že americká ekonomika zostáva aj naďalej utlmená. „Všeobecne platí, že sme stále svedkami zmiešaného obrazu, ktorý nie je ani príliš pôsobivý, ani hrozný,“ uviedol.

Ekonóm Omer Esiner bol už viac optimistický. „Titulkom dňa je jednoznačne pokles miery nezamestnanosti, ktorý bol veľkým prekvapením.“

Posledné oficiálne údaje ukázali, že stavebný sektor pridal 5000 pracovných miest, zatiaľ čo počet ľudí pracujúcich vo verejnom sektore stúpol až o 10 000. Najväčší zisk bol však v zdravotníctve, kde došlo k nárastu o 44 000 miest.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre