Barack, tak toto si vychytal!

Spojené štáty sa nachádzajú štyri týždne pred prezidentskými voľbami a miera nezamestnanosti tu klesá na najnižšiu úroveň od januára 2009.

Najnovší výkon amerického trhu práce je priam impozantný. Kým odborníci očakávali, že miera nezamestnanosti v septembri vzrastie na 8,2 %, tá si to nakoniec namierila na prekvapujúco nízku úroveň 7,8 %. Počet zamestnaných vzrástol v súlade s očakávania, a teda o 114 tisíc.

Finančné trhy sú s dnešnou správou ministerstva práce nadmieru spokojné, čo sa odráža v zelených akciových kurzoch. „Sú to naozaj dobré čísla“, komentoval situáciu Lane Newman, analytik z ING Capital Markets.

Nová šanca pre Obamu

Súčasná miera nezamestnanosti je nižšia než na začiatku funkčného obdobia súčasného prezidenta Barack Obamu. Demokratom tak zostáva jediné – oslavovať. Dnešný výsledok im totiž prišiel úplne vhod, keďže tohto týždňový televízny súboj Obamu a Romneyho dopadol lepšie pre Obamovho rivala.

Televízna debata Romney vs. Obama, ktorá sa konala v stredu večer v USA

Napriek tomu je pokles nezamestnanosti na 7,8 % jasným víťazstvom súčasného prezidenta. Barack tak dostal novú šancu, ako hovoriť o oživujúcej sa ekonomike.

„Je to pre Obamu dobrá správa“, opisuje výsledok Alan Abramowitz, politológ na Emory University v Atlante. Ako Abramowitz tvrdí, nezamestnanosť pod 8 % je pre amerických voličom symbolicky dôležitá.

O dobrom výsledku pre americké hospodárstvo hovorí aj ekonóm Bieleho domu. Ekonomika sa ďalej lieči, vyhlásil Alan Krueger, predseda Rady ekonomických poradcov Bieleho domu. “Je potrebné spraviť ešte veľa práce, no treba si uvedomiť, že si kopeme cestu z príliš hlbokej jamy”, poznamenáva Krueger.

A čo na to Romney?

“Toto nie je to, čomu sa hovorí ekonomické oživenie”, upozornil po zverejnení dát Obamov rival v prezidentských voľbách, Mitt Romney. „Odvtedy, čo Obama úraduje, sme stratili až 600 tisíc miest vo výrobnej sfére“, reaguje Romney na dnešné výsledky nezamestnanosti.

Vo svojom vyhlásení tiež uvádza, že ak bude zvolený on, cez svoju pro-rastovú politiku pridá až 12 miliónov pracovných miest.

V rámci Obamovej politiky bol v septembri minulého roka prijatý zákon (American Jobs Act), ktorý znížil dane z miezd zamestnancov a zamestnávateľov a taktiež zvýšil výdavky na verejné práce.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Počula som aj reči že to bolo zmanipulované a iné.Podľa mna nie veď nie sme v Číne či v Grécku :-D Pokladam to preto len za nejake neprajnícke špekulacie a určite závisť :) Obama GO!

Pracovny trh usa dnes prekvapil aj mňa.pocital som s tym ze to bude o nieco lepsie ako v auguste no taketo zlepsenie som veru necakal..Fandim Obamovi, takze je to dvojnasobna radost