Hrozí nám hlbšia recesia, myslí si španielska centrálna banka

Centrálna banka v Španielsku tvrdí, že ekonomika jej krajiny môže budúci rok poklesnúť až o 1,5 %. Ak by tak bolo, išlo by o trikrát hlbší pokles ako predpovedá španielska vláda.

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny bude klesať aj v tomto roku, keď vláda premiéra Mariana Rajoya počíta s tohtoročným poklesom hospodárstva o 1,5 %. Mnoho ekonómov si ale myslí, že prepad španielskej ekonomiky bude ešte strmší. Májový odhad Európskej komisie hovorí o poklese 1,8 %.

Je badať pokrok

Napriek záplave zlých ekonomických dát je v Španielsku vidieť miernejšie napredovanie. Krajina si dnes vyslúžila pochvalu aj od prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB), Maria Draghiho. Podľa slov Taliana táto krajina urobila veľký pokrok.

Madrid sa obáva, že ak požiada o pomoc euroval, výrazne sa tým naruší jeho suverenita.

ECB, ktorá ohlásila skupovanie dlhopisov krízových krajín (ku ktorým patrí aj Španielsko) vyžaduje, aby tieto krízou postihnuté štáty požiadali o pomoc EÚ.

Madrid túto možnosť ale zatiaľ odmieta, nakoľko sa obáva, že sa tým výrazne naruší jeho suverenita. Draghi si toto postavenie vlády uvedomuje a za hlavné podmienky nákupu španielskych dlhopisov považuje najmä plnenie reformných povinností.

Ďaľším zo spôsobov, ako krajine pyrenejského poloostrova pomôcť je tzv. riešenie zábezpekou, o ktorom už EÚ špekuluje. Ide o to, že súkromní investori, ktorí nakúpia španielske dlhopisy, budú proti prípadným stratám z nesplatenia bondov finančné zaistení trvalým eurovalom ESM.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre