V Brazílii letia spotrebné akcie

Aj keď ceny akcií v posledných dňoch ustúpili, brazílsky akciový benchmark si z tohto mesiaca odnáša závideniahodný zisk 4 percentá.

Impulzom pre tamojší akciový trh boli okrem iného aj menové stimuly viacerých svetových bánk, od americkej až po japonskú.

Rozumne ocenené

Brazílske akcie tešia aj dobré ukazovatele domácej ekonomiky. Kým pre bežný rok sa počíta s rastom ekonomiky o 1,6 %, pre budúci rok sa očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) až o 4 percentá.

„Sme presvedčení, že to najhoršie je za nami“, píše Ben Laidler, akciový stratég pre Latinskú Ameriku. Ako poznamenáva, akcie, ktorých kurz predstavuje 10-násobok očakávaných ziskov pre rok 2013 sú v súčasnosti rozumne ocenené.

Graf: Vývoj akciového indexu Bovespa za posledný mesiac

Z jednotlivých odvetví sa priam blyštia akcie spotrebného sektora. Spoločnosti tohto odvetvia ťažia z daňových výhod, silného rastu úverov, rastúcej zamestnanosti a samozrejme z nízkych úrokových sadzieb.

Kým od začiatku roka vzrástol hlavný akciový benchmark brazílskych akcií Bovespa o 4,3 %, index zohľadňujúci vývoj akcií spotrebného sektora sa za rovnaké obdobie zhodnotil až o 27,2 %.

Do brazílskeho konzumného sektora patrí reťazec supermarketov Pão de Açúcar, vodca kozmetického trhu Natura či spoločnosť Hypermarcas.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre