Španielske banky potrebujú viac, tvrdí ratingovka

Nedávno zverejnený výsledok stresstestov španielskych bánk priniesol na trh uvoľnenejšiu náladu. Verdikt auditu firmy Oliver Wyman informuje, že španielskym bankám bude chýbať celkom 59,3 mld. €. Toto číslo sa ale nezdá americkej ratingovke Moody’s, podľa ktorej budú španielske finančné domy potrebovať oveľa viac.

Rozdielny výpočet

Ako píšu analytici Moody’s v jednej zo správ, na to, aby španielske banky prekryli svoje kapitálové medzery, bude treba 70 – 105 miliárd eur. Agentúra to zdôvodňuje tým, že testovanie bolo z veľkej časti uskutočnené na konzervatívnych odhadoch.

Kým pri poslednom audite sa počítalo s podielom vlastného kapitálu (tzv. Tier1) na úrovni 6 %, Moody’s vo svojich výpočtoch počíta s 8 až 10 percentným podielom vlastného kapitálu a rizikovo vážených aktív.

Krajina v problémoch

Tento týždeň sa objavili špekulácie, že by Španielsko v krátkom čase mohlo požiadať o finančnú pomoc euroval. Premiér Mariano Rajoy nakoniec dementoval správy v médiách, že by krajina požiadalo o pomoc už tento víkend. EÚ už Španielom prisľúbila pomoc pre bankové domy v hodnote 100 mld. eur.

Popri bankovom sektore má problém aj španielsky trh práce, keďže krajina trpí najväčšou mierou nezamestnanosti v EÚ. Situácia sa v septembri ešte zhoršila, keď oproti augustu vzrástol počet nezamestnaných o 80 000. Bez práce je tak každý štvrtý človek.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre