Boeing dal „Gol“ v hodnote 6 miliárd

Boeingu sa podarilo zabezpečiť si veľkú zákazku v Južnej Amerike v hodnote až 6 miliárd dolárov. Brazílsky nízko nákladový prepravca Gol uzavrel so spoločnosťou dohodu na nákup až 60 lietadiel typu 737 Max, pričom s dodávkou by sa malo začať v roku 2018.

Nové lietadlá majú byť o 13 % úspornejšie, než v súčasnosti využívané modely a majú tak prispieť k zníženiu celkových nákladov spoločnosti. V znamení znižovania nákladov ide aj aktuálne znižovanie počtu pracovníkov o 12 %, čo predstavuje približne 25000 zamestnancov. Spoločnosť sa týmito krokmi snaží opäť vrátiť k ziskovosti.

Gol musí v Brazílii súperiť so silnou konkurenciu, snaží sa však presadiť vďaka modernej a bezpečnej flotile.

Napriek značnému nárastu celkového počtu cestujúcich v Brazílii v posledných rokoch to spoločnosť Gol nemá jednoduché. Musí totiž súperiť s väčšími konkurentmi. Ako uviedol generálny riaditeľ Paulo Kakinoff rozhodnutie objednať nový Boeing 737 Max je v súlade s ich záväzkami zachovávať modernú a bezpečnú flotilu, čo im umožní udržať konkurenčnú výhodu aj v dlhodobom horizonte.

Gol v súčasnej dobe lieta do 63 destinácii v Brazílii a ďalších 12 v iných juhoamerických, či karibských krajinách. Akcie Boeingu v utorok napriek zverejnenej informácii klesli o 0,69 % na úroveň 69,53 dolárov.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre