Velikáni módneho biznisu: Ralph Lauren

Nebola to náhoda, že bol Ralph Lauren už vo veku 12 rokov najlepšie oblečeným človekom vo svojom okolí. Pritom nešlo o žiadneho maznáčika bohatých rodičov, veď pochádzal zo skromnej židovskej rodiny a o izbu sa delil s dvomi staršími bratmi. Tento fakt mu ale nebránil pracovať už v ranom veku a zo zárobkov si dopriať drahé a štýlové obleky. Jeho zanietený cit pre módu sa v okolí rýchlo rozšíril.

Aj keď je Lorenove meno jedným z hlavných koreňov svetovej módy, študovať módne školy nechcel. Oveľa viac mu zainklinovala obchodná škola, no tú po dvoch rokoch zanechal, aby sa vybral cestou vybudovania módneho impéria. V roku 1968 sa s obrovskou dávkou odhodlania, jedinečnými návrhmi kravát a úverom 50 000 dolárov rozhodol založiť spoločnosť Polo Fashions.

Od kravát až k filmu

Jeho podnik sa so širokými a farebnými kravatami dokázal rýchlo uchytiť a tak sa Ralph rozhodol zamerať sa na segment pánskych odevov. Svoj debutový obchod otvoril v roku 1971 a o rok na to navrhol svoju prvú ženskú kolekciu.

Elegantná a ležérna móda Ralpha Lorena sa stala predajným hitom. Inovatívny mladík vedel, že popri všetkom je dôležité balenie a prezentácia odevov. Jeho víziou bolo ponúknuť americký štýl so štipkou britskej elegancie a pohodlím prírodných vlákien.

Na začiatku 80.rokoch priam vymetal trh s oblekmi, no potom, čo ho vytlačil taliansky návrhár Armani, sa zameral na košele a obleky z jemných tkaním. Už to nebola len móda, ktorú Lauren predával. Obraz sofistikovaného životného štýlu vniesol aj do segmentu bytového vybavenia.

Velikán tiež navrhoval kostýmy pre filmy The Great Gatsby (1973) alebo Annie Hall (1978), ktoré v tej dobe ovplyvnili spôsob obliekania miliónov ľudí.

Miliardový skvost

Laurenova spoločnosť vstúpila na burzu v roku 1997, odkedy kráča od úspechu k úspechu. Už v roku 2001 spoločnosť ohlásila ročný obrat 4,8 mld. dolárov, z čoho 40 % tvorili príjmy z mužskej kolekcie. Dnes má značka po celom svete približne 11 000 obchodov a odhaduje sa, že sa jeho podnik cení na takmer jednu miliardu dolárov!

Vďaka schopnosti víťaziť aj napriek mnohých neúspechom, sa dnes Lauren môže pochváliť majetkom v hodnote 7,5 mld. dolárov. Ralph tiež disponuje citom pre spoločnosť, ktorý dáva najavo svojimi nemalými charitatívnymi aktivitami. V roku 2003 založil Centrum pre onkologickú starostlivosť a prevenciu.

Otec troch detí vlastní ranč v štáte Colorado, dom na Jamajke či Long Island. Známa je aj Ralphova brilantná zbierka automobilov, ktorá sa rozpína od modelov ako Bentley 1929 a Alfa Romeo 1937 až po Ferrari 1962.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

a ze chudoba a Slovaci si Laurena vychutnavaju :-D..ale nie ja som za kvalitu ved niekedy je lacnejsia ked sa to vezme z dlhodobeho hladiska