Je tu nádej, tvrdí americký priemysel

Ekonomická aktivita v americkom priemysle v mesiaci september výrazne potešila. Príslušný index ISM sa dokázal prehupnúť cez hranicu 50 bodov, keď jeho septembrová hodnota predstavuje 51,5 bodov.

V auguste bol index na úrovni 49,5 b., pričom hodnota pod 50 bodov indikuje pokles ekonomickej aktivity. Je to prvýkrát od mája, čo objednávky či zamestnanosť dokázali vzrásť.

Index organizácie ISM (Institute for Supply Management) je vyhodnotením mesačného prieskumu vo viac ako 400 spoločnostiach.  Tie sú vyberané z 20 priemyselných odvetví spolu v 50 štátoch USA.

Zradný vývoz

Iný index, ktorý vyhodnocuje spoločnosť Markit, zaznamenal pokles o 0,4 bodu na 51,1 bodov, pod čo sa podpísal slabnúci vývoz USA. Zahraničné objednávky najväčšej ekonomiky sveta sa prepadli najviac za posledných 11 mesiacov. Dôvody tohto vývoja sú jasné. Eurozóna sa utápa v recesii a hospodárske ochladenie neobchádza ani Áziu. Výrobky „Made in USA“ tak nie sú ľuďom moc pochuti.

V druhom kvartáli ekonomika USA rástla o 1,3 %, kým štvrťrok predtým rast hrubého domáceho produktu predstavoval dve percentá.

Septembrová hodnota indikátora ISM predstavuje 51,5 bodov. Čísla nad 50 indikujú rast!

Sklamaním je aj realitný sektor, keď americké výdavky na výstavbu v auguste medziročne poklesli o 0, 6 %, pričom ekonómovia očakávali nárast o 0,5 %. Tento pokles je najväčším od júla 2011.

Budeme vidieť, či je súčasná hodnota indexu ISM nad 50 bodov dôkazom prichádzajúceho oživenia, alebo len dočasným a neudržateľným nárastom hodnoty jedného z indikátorov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre