A toto je vicemajster čínskych boháčov

Len nedávno sme vám predstavili najbohatšieho muža Číny, ktorým je 67-ročný Zong Qinghou, zakladateľ koncernu s nápojmi Wahaha. Možno vás zaujíma, kto je a čím sa zaoberá druhý najbohatší Číňan, ktorého vám predstavujeme nižšie.

Čínsky podnikateľ Wang Jianlin (na snímke) sa môže pochváliť majetkom v hodnote 10,3 mld. USD, za čo mu prislúcha status 2. najbohatšieho muža Číny. Jeho nemalé bohatstvo sa mája tohto roku opäť rozrástlo, keď Wang kúpil amerického prevádzkovateľa kín a divadiel, spoločnosť AMC Entertainment. Čínsky magnát za túto spoločnosť zaplatil 2,6 miliárd USD.

Wang Jianlin je predsedom skupiny Dalian Wanda Group, ktorá má viacero aktivít v oblasti realít, cestovného ruchuzábavného priemyslu. V súčasnosti do skupiny Dalian Wanda Group spadá 49 obrích nákupných pasáži, 28 päťhviezdičkových hotelov, 40 obchodných domov a 45 karaoke centier po celej Číne. Podnikateľský magnát na seba pritiahol zahraničné oči v roku 1990, keď začal formovať futbalový klub Dalian Wanda FC, sponzorovaný jeho skupinou Dalian Wanda Group.

Kinový magnát

Od roku 2005 sa jeho skupina začala angažovať aj v kultúrnej branži. Jeden čínsky analytik raz o Wangovi povedal, že je ako Jack  Warner s čínsky črtami. Druhý najväčší operátor kín na svete, AMC Entertainment, ktorého Wang kúpil v máji, vlastní viac než 5000 obrazoviek v 346 kinách. Wanda Group má 730 obraziek v 86 kinách. Druhý najbohatší muž Číny si vytýčil ambiciózny cieľ: do roku 2020 chce vlastniť až 20 % z celosvetového trhu kín.

Rovnako ako aj najbohatší Číňan, aj Jianlin, obdivovateľ Stevea Jobsa a Billa Gatesa sa chce so svojou spoločnosťou prebojovať medzi 100 najlepších na svete.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre