Peniaze prileje aj Bank of Japan!

Po tom, čo menové stimuly ohlásili európska a americká centrálna banka, sa k nim pripája aj Bank of Japan. Menový orgán Japonska v stredu avizoval, že rozšíri svoj program nákupu vládnych dlhopisov o 10 biliónov jenov (97 mld. eur) na celkových 80 bil. jenov.

Za rozhodnutím stoja nepriaznivé vyhliadky čínskeho rastu a celkové obavy o ochladenie celosvetového dopytu. Centrálna banka chce tak ďalej podporiť stagnujúcu ekonomiku.

Akcie sú šťastím bez seba. Hlavný akciový index v Japonsku, Nikkei 225 vzrástol po rozhodnutí o 1,2 %. Širší index Topix posilnil o 0,85 %. K najväčším akciovým víťazom patrili spoločnosti Mazda, Honda  a Nissan. Dobrá nálada sa preliala aj na európske akciové trhy, kde sa k víťazom radia najmä finančné tituly.

Rozhodnutie centrálnej banky Japonska posiela nahor aj cenu zlata, ktorá sa dostala na 6-mesačné maximum. Investori sa obávajú, že masívna ponuka peňazí od svetových centrálnych bánk bude mať dopad na oslabenie hodnoty peňazí. Rastom hodnoty zareagovala aj ropa, ktorá si pripisuje +0,25 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre