Chrumkavé dlhopisy s bezpečnou polevou

Dali by ste si? Ak nie, nevadí. Dlhopisové trhy si dnes dali za nás všetkých, keďže dopyt po európskych dlhopisoch naozaj prekvital. Ako naznačuje posledná aukcia nemeckých dlhopisov s 2-ročnou splatnosťou, investorom sa opäť zapáčili bezpečím voňajúce dlhopisy.

Dopyt po nemeckých bondoch, ktoré sú všeobecne považované za bezpečný prístav, bol až 2,1-krát väčší než ponuka. V aukcií predtým bol dopyt silnejší o 1,5-krát.Výnosnosť napriek tomu vzrástla, takže nemecká vláda musí investorom zaplatiť priemerný úrok 0,06 %.

Riziko ako hlavné jedlo

V poslednom období došlo na finančných trhoch k zmierneniu napätia, za čo môže aj ústavný súd v Nemecku, podľa ktorého nie je trvalý euroval v rozpore s ústavou. Pozitívnym impulzom bolo tiež vyhlásenie Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá potvrdila neobmedzený nákup štátnych dlhopisov rozpočtových hriešnikov, ako je Taliansko či Španielsko.

O 2,1-krát bol väčší dopyt než ponuka pri nemeckých dlhopisoch.

Trhy si tak vydýchli a všadeprítomná nervozita sa zriedila, čo sa odrazilo aj na výnosnosti nemeckých dlhopisov. Keďže sa chuť riskovať prinavrátila a dopyt po bezpečí sa zmiernil, dlhopisy Nemecka tratili na cene a následne im rástla výnosnosť. Keďže bol dnes dopyt po nemeckých bondov výrazne silný, zdá sa, že investori  jednoducho potrebujú oddych a tak sa ako “medvede na zimný spánok” uložili do bezpečných bondov.

Výrazne nižší úrok ako naposledy platili v dnešnej aukcii Portugalci. Krajina si celkovo požičala 2 mld. eur, pričom cieľová suma bola prekročená o 250 mil. eur. Pri 18-mesačných dlhopisoch poklesla výnosnosť na 2,967 %, pričom ešte v predošlej aukcií dosahovala 4,537 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre